Uutiset, 24.7.2009

Vinkkejä viikosta

vinkkejä viikosta Suomen EU-edustusto Brysselissä kokeilee heinäkuun ajan uutta tiedotusvälineille ja muille EU:sta kiinnostuneille tarkoitettua vähintään viikottain päivitettävää nettipalvelua. Palsta ilmestyy ensi kertaa keskiviikkona 1.7. Ruotsin puheenjohtajakauden alkamisen kunniaksi. Tervetuloa tutustumaan!

Tarkoituksena on antaa kompakteja vinkkejä siitä, mitä mielenkiintoista EU:n ministerineuvoston eli EU-jäsenmaiden keskinäisessä päätöksenteossa ja valmistelussa on Suomen näkökulmasta tapahtumassa. Kyse on valikoiduista poiminnoista, eikä kattavasta agendan esittelystä. Muotoilut ovat ennakkotietoihin perustuvia epävirallisia odotuksia ja kokousten asiasisällöt voivat aina viime hetkessäkin muuttua. Materiaalia ei siis pidä tulkita kirjaimellisesti.

Palstalle nostetaan tarpeen mukaan aiheita sekä ministerikokousten asialistoilta että suurlähettilästason EU-kokousten agendoilta. Ministerikokouksia koskevat vinkit päivitetään palstalle joustavasti tarpeen mukaan. Säännöllinen viikottainen päivityspäivä on tiistai, koska pysyvien edustajien Coreper II - kokous järjestetään yleensä keskiviikkoisin ja pysyvien edustajien sijaisten Coreper I - kokous keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Toivottavasti vinkkipalstastamme on hyötyä! Arvostamme suuresti palautetta (osoitteeseen [email protected]) ja päätämme heinäkuun jälkeen palstan jatkosta.

Islannin jäsenyysneuvottelut esillä kesän viimeisessä neuvostossa - Päivitetty 24.7.

Islannin tuore jäsenhakemus Euroopan unioniin on esillä maanantaina 27.7. pidettävässä yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvostossa (YAUN). Jäsenmailta odotetaan myönteistä päätöstä siitä, että Islannin hakemus voidaan lähettää komission lausunnolle (avis). 

Puheenjohtajamaa Ruotsi on työskennellyt päättäväisesti, jotta päätös lausunnolle lähettämisestä saataisiin aikaa jo heinäkuun YAUN:issa. Suomi tukee voimakkaasti puheenjohtaja Ruotsia ja kannattaa Islannin jäsenyyspyrkimyksiä sekä päätöstä lähettämisestä lausunnolle heti maanantain kokouksessa.

Puheenjohtajamaa esittelee julkisessa keskustelussa jälleen puheenjohtajuusohjelmaansa. Lisäksi yleisissä asioissa on esillä on mm. komission ehdottama Itämeri-strategia. Ulkosuhdeagendalla ovat tällä kertaa mm. Somalia, Iran ja Georgia.

Maanantaina kokoontuva YAUN on viimeinen ministerineuvosto ennen kuin Euroopan unioni hiljentyy kesälomille. Kokoukseen osallistuvat Suomesta ulkoministeri Alexander Stubb sekä Eurooppa-ministeri Astrid Thors.