Vinkkejä viikosta (6.4.2011)

EU:n valtiovarainministerit ja keskuspankkiirit keskustelevat talous- ja rahoitusvakaustilanteesta sekä pankkien stressitesteistä

VM, tiedote 40/2011

Vinkkejä viikosta EU-maiden valtiovarainministerit ja keskuspankkien pääjohtajat kokoontuvat epäviralliseen Ecofin-neuvoston kokoukseen Budapestiin perjantaina ja lauantaina 8.-9.4.2011. Suomea edustavat valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Kokouksessa noussee keskeisesti esille pankkien stressitestit sekä taloustilanne ja -näkymät.

EU:n uusi pankkivalvontaviranomainen (EBA) aloitti vuoden 2011 alussa valtiovarainministereiden pyynnöstä pankkien taloudellista kriisinsietokykyä koskevien stressitestien päivitystyön. Stressitestien tulokset on määrä julkaista kesäkuussa 2011. Irlannin pankkien testitulokset, jotka liittyvät maan vakautusohjelmaan, julkistettiin jo 31.3.2011. Suomi pitää tärkeänä, osana euroalueen vakauttamistoimia, että testien tulosten perusteella aloitetaan tarvittavat kansallisen tason toimet pankkien tervehdyttämiseksi. Tervehdyttämistoimenpiteille tulisi määritellä selkeä takaraja. Jos pankkien pääomaa on tarvetta vahvistaa, sen tulee ensisijaisesti tapahtua yksityisistä rahoituslähteistä.

Kokouksessa arvioidaan myös yleisemmin EU:n uusien rahoitusvakaus- ja valvontarakenteiden kehittämistyön tuloksia tähän asti saatujen kokemusten pohjalta. Lisäksi valtiovarainministerit ja keskuspankkiirit valmistelevat EU-maiden kannat huhtikuussa pidettäviä Kansainvälisen valuutta- ja rahoituskomitean kevätkokousta ja G20-kokousta varten. Keskustelun odotetaan painottuvan rahoitusmarkkinoiden sääntelykysymyksiin ja ajankohtaisiin globaalin tason kysymyksiin, kuten Japanin luonnonmullistusten taloudellisiin vaikutuksiin.

Epävirallisessa Ecofin-kokouksessa keskustellaan myös ajankohtaisesta talous- ja rahoitusmarkkinatilanteesta. Maailmantalouden kasvu hidastuu tänä vuonna IMF:n tammikuisen ennusteen mukaan 4,4 prosenttiin viime vuoden 5,0 prosentista. Sekä tänä että ensi vuonna kasvuerot kehittyneiden ja kehittyvien talouksien välillä tulevat olemaan huomattavia. Myös inflaatio on viime aikoina nopeutunut lähinnä energiatuotteiden ja raaka-aineiden hintojen nopean nousun johdosta.

Neuvostossa nousee esille myös hyödykemarkkinoiden tilanne. Raaka-aineiden hinnoille on luonteenomaista voimakkaat vaihtelut. Kun raaka-aineiden kysyntä ja tarjonta ovat joustamattomia, heijastuvat niissä tapahtuvat muutokset nopeasti näiden tuotteiden hintoihin. Tuotteiden saatavuutta koskevan läpinäkyvyyden lisääminen on eräs keino edistää maailmanlaajuisten markkinoiden vakautta. 

Euroalueen ministerit kokoontuvat tavanomaiseen tapaan epävirallisen Ecofin-kokouksen edellä. Aiheina ovat erityisesti ajankohtainen talous- ja rahoitusmarkkinatilanne (ml. kriisimaiden tilanteet), inflaatiokehitys sekä G7-valtiovarainministerikokous.

Lisätietoja: Finanssineuvos Tapio Mutikainen, puh. +358 40 761 2715