Suomen EU-edustusto Brysselissä jatkaa heinäkuussa aloitettua tiedotusvälineille ja muille EU:sta kiinnostuneille tarkoitettua vähintään viikottain päivitettävää nettipalvelua. Tarkoituksena on antaa kompakteja vinkkejä siitä, mitä mielenkiintoista EU:n ministerineuvoston eli EU-jäsenmaiden keskinäisessä päätöksenteossa ja valmistelussa on Suomen näkökulmasta tapahtumassa.

Kyse on valikoiduista poiminnoista eikä kattavasta agendan esittelystä. Muotoilut ovat ennakkotietoihin perustuvia epävirallisia odotuksia ja kokousten asiasisällöt voivat aina viime hetkessäkin muuttua. Materiaalia ei siis pidä tulkita kirjaimellisesti.

Palstalle nostetaan tarpeen mukaan aiheita sekä ministerikokousten asialistoilta että suurlähettilästason EU-kokousten agendoilta. Ministerikokouksia koskevat vinkit päivitetään palstalle joustavasti tarpeen mukaan. Säännöllinen viikottainen päivityspäivä on tiistai, koska pysyvien edustajien eli EU-suurlähettiläiden Coreper II -kokoukset sekä heidän sijaistensa eli Coreper I -suurlähettiläiden kokoukset järjestetään yleensä keskiviikkona, torstaina tai perjantaina.

Palstan jatkoa arvioidaan koko ajan palautteen perusteella, lähetä siis meille ruususi tai risusi (osoitteeseen [email protected]). Toivottavasti vinkkipalstastamme on hyötyä!

 

VINKKEJÄ VIIKOSTA (JULKAISTU 25.9.2009)

Puolustusministerit koolle ESDP:n 10-vuotistunnelmissa

Vinkkejä viikosta EU:n puolustusministerit kokoontuvat maanantaina ja tiistaina 28.-29.9. epäviralliseen kokoukseen Göteborgiin puntaroimaan unionin ajankohtaisia turvallisuus- ja puolustuspoliittisia kysymyksiä. Pohdinnoille antaa perspektiiviä se, että tänä vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan ESDP:n käynnistämisestä. Sinä aikana EU on suorittanut 22 operaatiota neljällä eri mantereella. Samaan aikaan kysyntä EU:n tuelle on kuitenkin huomattavasti lisääntynyt, ja kuten puheenjohtajamaa Ruotsi linjaa, EU:n roolia globaalina toimijana on siksi vielä vahvistettava.

Ruotsin johdolla Göteborgissa käsitelläänkin laaja kirjo turvallisuus- ja puolustuspoliittisia kysymyksiä: Työistunnoissa käsitellään siviili- ja sotilaallisten voimavarojen kehittämistä, merivalvonnan kehittämistä sekä Euroopan unionin taistelujoukkoja. Asialistalla ovat niinikään EU:n operaatiot Atalanta ja Althea, Euroopan puolustusteollisuuteen liittyvät kysymykset sekä Afganistanin turvallisuustilanteen kehitys. Lisäksi kokouksessa käsitellään Euroopan puolustusviraston (EDA) budjettia sekä toimintaa. Suomea kokouksessa edustaa puolustusministeri Jyri Häkämies.

Lisätietoja tapaamisesta antavat puolustusministeriössä tiedottaja Kristian Vakkuri, puh. (09) 160 88220 tai 050 554 9564 sekä ministerin sotilasneuvonantaja Petri Hulkko, puh. (09) 160 88154.

Irlannissa jännitysnäytelmä perjantaina

EU:n uuden perussopimuksen, Lissabonin-sopimuksen kohtaloa ratkotaan jälleen kansanäänestyksellä Irlannissa perjantaina. Mielipidemittaukset ovat ennakoineet kyllä-puolen voittoa, mutta äänestystulosta jännittää koko unioni. Lissabonin-sopimus odotetaan mm. tehostavan merkittävästi unionin päätöksentekoa. Jos äänestystulos on kyllä, sopimuksen käytännön toteutusta päästään valmistelemaan, uuden komission muodostaminen pääsee käyntiin ja Lissabonin-sopimuksella perustettavia uusia korkeita virkoja voidaan alkaa täyttää.