Värejä ja valoa uudessa Europa-rakennuksessa 

Copyright: Philippe Samyn and Partners architects & engineers - lead and design partner, Studio Valle Progettazioni architects, Buro Happold engineers

Brysselin EU-kortteliin vuoden 2017 alussa avautuva Europa-rakennus on näyttävä yhdistelmä modernia ja klassista arkkitehtuuria, valoa, värejä ja ekologisia ratkaisuja.  Europa on jäsenmaiden talo, eli EU:n neuvoston ja Eurooppa-neuvoston päätoimipaikka. Rakennuksessa tullaan pitämään huippukokouksia ja ministerikokouksia. Europassa sijaitsevat myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan sekä kansallisten valtuuskuntien toimistot.

EU-maiden päämiehet päättivät Europan rakentamisesta vuonna 2004. Taustalla oli EU:n laajentumisen mukanaan tuoma lisätilan tarve sekä tavoite vähentää kokousmatkustamista järjestämällä kaikki EU:n huippukokoukset jäsenmaiden sijasta Brysselissä. Europan edeltäjä, 80-luvulla suunniteltu Justus Lipsius -rakennus rakennettiin aikana jolloin unioniin kuului vain 12 jäsenvaltiota. Sen tiloja ei alun perin suunniteltu huippukokousten järjestämiseen vaan kokoukset järjestettiin jäsenmaissa. Tilanpuutetta on aiheuttanut myös vuosien varrella kasvanut neuvoston kokousten määrä, esimerkiksi vuonna 2015 pelkästään huippukokouksia järjestettiin peräti 12 kertaa.

Kuva: Philippe Samyn and Partners architects & engineers - lead and design partner, Studio Valle Progettazioni architects, Buro Happold engineers
Kokoustilojen raikkaan värikuosin on suunnitellut belgialaistaiteilija Georges Meurant.

Nyt avautuva rakennus on suunniteltu erityisesti kokouskäyttöön ja ottamaan huomioon huippukokousjärjestelyiden tarpeet. EU-huippukokousten ja ministerineuvostojen lisäksi uusien tilojen isoimmassa kokoussalissa tullaan järjestämään myös EU:n ns. kolmasmaakokoukset, esimerkiksi EU:n ja Aasian tai EU:n ja Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden johtajien huippukokoukset. Suurin osa neuvoston pääsihteeristön tiloista säilyy kuitenkin edelleen Europan viereisissä Justus Lipsius- ja Lex-rakennuksissa. Kokouksia seuraavien toimittajien työtilat jäävät myös pääosin vanhalle puolelle.

Lasisen rakennuksen näyttävin arkkitehtuurinen elementti on sen sisällä oleva kookas lyhtyrakennelma, jonka sisällä sijaitsevat tärkeimmät kokoushuoneet. Arkkitehti Philippe Samynin näkemyksen mukaan lyhty symboloi Euroopan sydäntä. Ikkunoista muodostuva julkisivu on koottu kierrätetyistä, pääosin tammisista ikkunankarmeista, joita on kerätty kaikkialta Euroopasta. Ikkunakokoelma symboloi EU:n moninaista yhtenäisyyttä – jokainen ikkuna on uniikki, mutta niitä kaikkia yhdistää sama materiaali. Ekologinen kestävyys on huomioitu suunnittelussa muutenkin, rakennuksen katolla on aurinkopaneelit sekä sadeveden keräys- ja varastointijärjestelmä ja tilojen varustelussa on suosittu kierrätysmateriaaleja.

Kuva: Philippe Samyn and Partners architects & engineers - lead and design partner, Studio Valle Progettazioni architects, Buro Happold engineers

Osittain Europa on myös kunnostusprojekti, futuristiset kokous- ja mediatilat sisältävä uudisrakennus yhdistyy kunnostettuun art deco -tyyliä edustavaan Residence Palace -rakennukseen, jossa sijaitsevat jäsenmaiden delegaatioiden tilat.

Rakennushanke toteutettiin EU-instituutioiden ja Belgian viranomaisten välillä vuonna 2008 tehdyn puitesopimuksen raameissa. Sen kustannukset ovat noin 321 miljoonaa euroa.

Ensimmäinen ministeritason kokous Europassa järjestetään tammikuussa ja ensimmäinen EU-huippukokous maaliskuussa 2017. Jäsenmaiden delegaatiotilat avautuvat tammikuussa. Suuri yleisö pääsee tutustumaan Europaan mm. opastetuilla ryhmävierailuilla ja avointen ovien päivinä.

Lisätietoa Europa-rakennuksesta: http://www.consilium.europa.eu/fi/contact/address/council-buildings/europa-building/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Neuvoston kokouskalenteri:
http://www.consilium.europa.eu/fi/meetings/calendar/(Linkki toiselle web-sivustolle.)


Johanna Kaprio