Uusi EU-suurlähettiläs Jori Arvonen: Suomen ääni päätöksenteon ytimessä
Jori Arvonen on aloittanut työnsä Suomen uutena EU-suurlähettiläänä Brysselissä. Hän astuu Suomen EU-edustuston johtoon aikana, jolloin Euroopan unioni on monien suurten muutosten ja haasteiden keskellä. Arvosella on vuosien kokemus merkittävistä EU-tehtävistä erityisesti Helsingistä käsin, mutta nyt hän siirtyy innostuneena suoraan päätöksenteon ytimeen Brysselissä.
"On hienoa päästä tekemään tätä työtä Brysselissä juuri nyt, kun Euroopan parlamentin uusi kausi on käynnissä, komission nimitysprosessi etenee ja uusi ohjelmakausi alkaa. Tämä on loistava hetki aloittaa, sillä moni asia on alkamassa alusta, ja mahdollisuudet vaikuttaa ovat suuret," Arvonen kertoo.
Edessä ei kuitenkaan ole helpot ajat. EU kohtaa monia suuria haasteita, kuten geopoliittiset jännitteet, taloudellisen kilpailukyvyn paineet, ilmastonmuutoksen ja muuttoliikkeet. Näihin kaikkiin on löydettävä yhteisiä ratkaisuja, ja Suomen EU-edustustolla on merkittävä rooli niiden muotoilemisessa.
Vauhdikas aloitus uudessa tehtävässä
Arvosen ensimmäiset päivät Brysselissä ovat olleet kiireisiä ja täynnä tärkeitä tapaamisia. Heti ensimmäisenä päivänä hän osallistui Euroopan parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan kutsumana Coreper II –lähettiläiden, eli pysyvien edustajien aamiaistapaamiseen, jossa keskusteltiin EU:n tulevasta viisivuotiskaudesta ja komission nimityksistä. Ensimmäinen varsinainen Coreper-kokous pidettiin jo viikon puolivälissä, ja siellä Arvonen kohtasi uudet työtoverinsa ja aloitetiin syyskauden asioiden käsittely.
Suomen EU-prioriteetit muuttuvassa maailmassa
Suomen EU-prioriteetit kumpuavat suurista, koko Eurooppaa koskettavista kysymyksistä, kuten Ukrainan tukemisesta sekä laajemmasta Euroopan turvallisuudesta, joka kattaa niin pohjoiset kuin eteläiset alueet. "Turvallisuus, taloudellinen kilpailukyky ja ilmastonmuutokseen vastaaminen ovat Suomelle keskeisiä teemoja. On tärkeää, ettemme katso Eurooppaa ja maailmaa vain omasta pohjoisesta näkökulmastamme käsin: Meidän on myös esimerkiksi ymmärrettävä eteläisen Euroopan kohtaamat turvallisuushaasteet, ja toimittava yhdessä ratkaistaksemme niitä.”
Toinen keskeinen tavoite on Euroopan kilpailukyvyn vahvistaminen, johon Suomi hakee aktiivisesti uusia ratkaisuja. Arvosen mukaan Suomella on EU:ssa selkeät prioriteetit, kuten sisämarkkinoiden kehittäminen ja innovaatioiden tukeminen. Suomella on paljon spesifejä painopisteitä, jotka johtuvat pitkälti talouden rakenteesta, ilmasto-olosuhteista ja maantieteellisestä asemastamme, joka liittyy turvallisuuteen, mutta myös pitkiin etäisyyksiin markkinoilta. "Näitä kysymyksiä ratkotaan yhdessä muiden jäsenmaiden kanssa, ja on tärkeää, että Suomen erityisnäkökulmat, kuten metsätalous, kiertotalous ja biotalous, saavat huomiota EU:n päätöksenteossa.”
Lapsuuden haaveammatti vaihtui kansainväliseen urapolkuun
Arvosen matka EU-lähettilääksi on ollut pitkä. Salossa syntynyt ja Varsinais-Suomessa kasvanut Arvonen ilmoitti äidilleen lapsena haluavansa Salossa toimineen tv-tehtaan, Saloran konttoripäälliköksi. Siihen hänen polkunsa ei kuitenkaan lopulta vienyt. Arvonen kiinnostui kansainvälisistä kysymyksistä jo lukioaikana, kun ulkomaanuutiset veivät huomion päivä toisensa jälkeen. Tämä kiinnostus vei Arvosen lopulta Turun yliopistoon opiskelemaan ja samoihin aikoihin Suomi liittyi Euroopan unioniin. "Professori Esko Antolan johdolla opiskelu sytytti minussa suuren innostuksen EU-asioihin, ja vuonna 1996 pääsin ensimmäistä kertaa Brysseliin työskentelemään Euroopan parlamentissa.”
Ruuanlaitosta pitävä lähettiläs
Vaikka työ Suomen EU-edustustossa on vaativaa, Arvonen pitää tärkeänä löytää tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä. Hän harrastaa monia lajeja, kuten tennistä, golfia, ratsastusta, juoksua ja uintia. "Yksi perhettänikin ilahduttavista harrastuksistani on ruoanlaitto, ja olen perheessämme se, joka laittaa ruoan.” Brysselissä Arvonen odottaa pääsevänsä ostoksille erilaisille toreille, joista löytyy kiinnostavia elintarvikkeita.
Nuoria tarvitaan EU-urille
Viime vuosina on keskusteltu paljon suomalaisten hakeutumisesta EU-urille, suurten ikäluokkien eläköitymisestä johtuvan vajauksen täyttämiseksi. Myös Arvonen haluaa rohkaista nuoria harkitsemaan EU-uraa ja ottamaan selvää Euroopan unionin tarjoamista mahdollisuuksista. "Nykyään on enemmän mahdollisuuksia kansainvälisiin tehtäviin kuin omana opiskeluaikanani. EU:ssa työskentely tarjoaa kuitenkin ainutlaatuisen mahdollisuuden paitsi edistää Suomen etuja, vaikuttaa laajemminkin suuriin kysymyksiin globaalilla tasolla.”
EU:ssa työskentely tarjoaa vaikuttamisen paikan moniin yhteisiin haasteisiin. Arvonen uskoo, että monet nuoret haluavat vaikuttaa esimerkiksi EU:n ilmasto-, koulutus- ja tutkimuspolitiikkaan. "EU:ssa työskentely tarjoaa mahdollisuuden tehdä yhteistyötä 27 jäsenmaan samoin ajattelevien ihmisten kanssa. On todella kiehtovaa, kun saa yhdessä ratkoa yhteisiä haasteita."