Tuki rahoitusmarkkinoille jatkuu – tupakasta sopu

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen edusti Suomea tiistain Ecofin-neuvostossa. Kuva: Neuvoston kuvapalvelu. EU:n valtiovarainministerit olivat tiistaina kokouksessaan Brysselissä yksimielisiä siitä, ettei vielä ole tullut aika lopettaa finanssikriisin höykyttämien rahoitusmarkkinoiden tukemista. EU:n talous- ja rahoituskomitea kuitenkin jatkaa valmistelutyötä, jotta tukitoimista voidaan aikanaan irtaantua koordinoidusti. ”Koordinaatio on tarpeen, jotta vältetään kilpailun vääristymät”, painotti valtiovarainministeri Jyrki Katainen ECOFIN-neuvoston päätteeksi. Neuvoston konkreettisinta antia oli verotukseen liittyvä sopu tupakan tuontirajoituksista matkustajille – kompromissilla ei ole käytännön vaikutusta suomalaismatkailijoiden tupakkatuomisiin.

Marraskuun ECOFIN keskusteli jälleen talouskriisin suurista kysymyksistä, mutta tällä kertaa ei ollut vielä suurien linjapäätösten aika. Rahoitusmarkkinakysymysten lisäksi agendalla oli mm. lokakuun lopun Eurooppa-neuvoston seuranta, sisältäen ilmastomuutoksen torjunnan kiperän taakanjaon. ECOFIN ei ryhtynyt keskustelemaan asiasta laajemmin, vaan jatkotyön tekee pian aloittava työryhmä.

Neuvosto hyväksyi kuitenkin päätelmät julkisen talouden kestävyydestä. ”Tämä on erittäin tärkeä aihe”, totesi valtiovarainministeri Katainen lehdistötilaisuudessaan. Ministeri Katainen korosti kasvu- ja vakaussopimuksen merkitystä myös tässä kriisitilanteessa, jossa tuskin kukaan EU-maa pystyy sen kirjainta enää noudattamaan. ”Vakaussopimuksen uskottavuus mitataan sen perusteella, miten ja milloin maat alkavat jälleen toimia sen mukaisesti”, arvioi Katainen. Valtiovarainministeri povasi lähivuosille vaikeita kokouksia laitettaessa uudelleen sopimusruotuun niin isoja kuin pieniäkin EU-maita.

Ministeri Kataisen mielestä vakaussopimuksen löyhentämiseen ei ole mitään perusteita. Päinvastoin, terve taloudenpito on aina lopulta hyväksi, sanoi Katainen. ”Taloudellisesti heikko hyvinvointivaltio on myös hyvinvoinniltaan heikompi, ja mitä nopeammin talous saadaan terveille urille, sen paremmin toimii sitten myös hyvinvointivaltio”, summasi valtiovarainministeri.

Tupakan tuonnista sopu

Valtiovarainministerit pääsivät tiukan neuvottelun jälkeen sopuun myös tupakkaverotuksen ja maahantuontirajoitusten kytkennästä. Ensi vuoden alusta käynnistyy vuoteen 2018 jatkuva kaksivaiheinen siirtymäkausi, jonka aikana alhaisimman tupakkaverotuksen maiden on nostettava verotustaan. Tupakan tuontirajoituksia saa olla voimassa siirtymäkauden ajan.

Suomeen ratkaisulla ei ole välitöntä käytännön merkitystä. Tuontirajoitus pysyy toistaiseksi 200 savukkeessa matkustajaa kohti uudesta tupakkadirektiivistä riippumatta, johtuen Suomen kansallisesta tupakkalaista.