Tuhannen taalan paikka taloustieteilijöille

EU:n toimielimet etsivät nyt riveihinsä taloustieteilijöitä. Lähes tuhat henkilöä on haussa pysyviin EU-virkoihin taloustieteen eri sektoreilta. Ekonomistikilpailun hakuaika päättyy 25.7.

​​- EU-vakansseihin on tunnetusti vaikea päästä, tie niihin käy lähes ainoastaan mutkikkaiden valintakilpailujen kautta, jotka suomalaisista lisäksi tuntuvat muodoltaan ja sisällöltään aika oudoilta. Nyt voidaan kuitenkin sanoa, että tämänkertainen, kookas virkahenkilöhaku on tuhannen taalan paikka hakea, kertoo EU-rekrytoinneista Brysselin pysyvässä edustustossa vastaava erityisasiantuntija Jenni Hakala

EU:n valintakilpailut uudistuivat alkuvuodesta, niiden kesto lyheni ja ohjeistus on parantunut.

- Hakijan kannalta tilanne on ideaali myöskin sen vuoksi, että valtio satsaa nyt suomalaisten EU-rekrytointiin ja tarjoaa tähänkin erityisalan valintakilpailuun valmennustukea ja sparrausta, Jenni jatkaa.

​​​​​​Ilmoittaudu(Linkki toiselle web-sivustolle.) HAKUWEBINAARIIN tai tilaa tallenne.
 

Webinaarissa käydään läpi hakuilmoituksen pääkohdat, AD6-tason palkkausta ja etuja, työtehtävien ja EU:ssa työskentelyn sisältöä. Tilaa on myös kysymyksille ja kommenteille.​


Tunnetko parhaiten mikro-, makro-, rahoitus- vai toimialaekonomiaa?

Nyt käsillä olevassa ekonomien valintakilpailussa on kolme erikoistumisalaa. Töitä on tarjolla mikro-/makroekonomeille, finanssialan tuntijoille sekä toimialaekonomeille. Työtehtäviä saattaa löytyä esimerkiksi monivuotisen rahoituskehyksen, Venäjä-sanktioiden, kilpailun vääristymien tutkimisen taikka monen muun aihepiirin parista ministerineuvostosta tai komissiosta. 

​Myös EU:n yhteinen tutkimuskeskus, JRC, palkkaa erityisesti tutkijataustaisia taloustieteilijöitä monenlaisten talouskysymysten selvittelyyn EU:n päätöksenteon tueksi. 

- Mahdollisuuksia on lukemattomia, ja liikkuvuus EU-toimielimissä ja niiden välillä uran aikana on tunnetusti enemmän sääntö kuin poikkeus, Jenni kannustaa.

Hakeminen tapahtuu valtiolle.fi-palvelua vastaavalla EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSO:n sivustolla(Linkki toiselle web-sivustolle.). Hakijan tulee ensin luoda itselleen EPSO-tili(Linkki toiselle web-sivustolle.). Uutta ei tarvita, jos oma tili jo ennestään EPSO:n sivuilta löytyy. 

Hakukriteerit ja runsaasti muita yksityiskohtia valintakilpailusta löytyy hakuilmoituksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.), joka kannattaa lukea huolellisesti. Lisäkysymyksiin saa usein vastauksia EPSO:n kunkin valintakokeen omalta sivulta. 

Maisterin lisäksi myös alempi tutkinto hyväksytään  

Taloustieteilijöillä tulee tässä haussa jo olla työkokemusta. Maisterin tutkinnon lisäksi vaaditaan 3 vuotta työkokemusta (ja millaista sen tulee olla, käy ilmi hakuilmoituksesta). AMK- tai alemman korkeakoulututkinnon lisäksi työkokemusta tulee olla vähintään 4–6 vuotta. Tohtoriopinnot lasketaan kahden vuoden työkokemukseksi. Väitöskirja ei ole pääsyvaatimus edes tutkijataustaisiin tehtäviin, mutta ei myöskään este hakea AD6-tason valintakilpailussa.

Entä kielitaitovaatimukset?

​Hakupaperit voi täyttää suomeksi tai ruotsiksi tai millä tahansa muulla 24 EU:n virallisella kielellä. Kilpailuun osallistujan tulee osata vähintään kahta EU-kieltä, joista toinen on englanti. Kielitodistuksia ei hakuvaiheessa tarvita. Tasovaatimus on arviolta vähintään C1 (erinomainen) toisessa kielessä ja vähintään B2 (hyvä) toisessa. Esimerkiksi suomi ja englanti riittävät täyttämään kielitaitovaatimukset.

Kaikki hakemuksensa määräaikaan mennessä vahvistaneet ja lähettäneet kutsutaan valitsemaan itselleen testipäivä. Kilpailun kaikki eri testit tehdään yhtenä päivänä – pitkähkössä, noin 3–4 tunnin verkkoistunnossa, etänä omalla koneella. 

- Uutta on se, että koepaikoille ei enää tarvitse matkata eikä kilpailun eri osioiden välissä ole kuukausitolkulla odotteluaikaa, Jenni summaa.

Hakuvaihe on helpoin

Jennin mukaan koko valintaprosessi on nyt aiempaa helpompi käsittää: ensimmäinen eli hakuvaihe on helpoin. 

- Siinä vaiheessa hakija käy kisaa vain itseään vastaan. Tarkka pitää olla ja tietenkin ajoissa, Jenni toteaa. 

Toisessa vaiheessa suoritetaan testit, joihin pitää valmistautua huolella. Viimeinen vaihe on tulosvaihe. Osassa erillisiä testejä riittää läpimenoon oikeuttava vähintään 6/10 tai 5/10 tulos. Ainoastaan 'alakohtaisessa' (field-related) testissä läpi päässeet hakijat rankataan paremmuusjärjestykseen.

Testeistä ensimmäinen on 'järkeilyosuus' (kestoltaan 55 min.) monivalintoineen ja se suoritetaan sillä haussa valitulla toisella kielellä, kuin englanti.

Toinen, 'alakohtainen' koe (40 min.) suoritetaan englanniksi. Viimeisessä, kirjallisessa 'case study' -testissä mitataan hakijan kykyä tuottaa tekstiä, hyvin muotoiltu, selkeä ehdotus, ratkaisu ongelmaan tai muuta vastaavaa. Tämäkin testi on englanniksi.

Esimerkkejä testeistä(Linkki toiselle web-sivustolle.) löytyy EPSO:n sivuilta.

Osallistu valmennuksiin

Valintakilpailun testeihin tulee valmistautua. 

- Yksittäiset testit eivät ole vaikeita, jos vähänkään ehtii perehtyä siihen, mitä itse asiassa testataan, jolloin pääsee ikään kuin asettumaan testin yläpuolelle, Jenni neuvoo. 

Verkosta ja erikoistuneiden valmennusfirmojen, kuten EU Training(Linkki toiselle web-sivustolle.)in, tarjonnasta löytyy paljon käyttökelpoista harjoittelumateriaalia. Toisaalta myös valtio aikoo tarjota verkkovalmennusta testeihin. Valmentajina toimivat vastikään vastaavia kokeita suorittaneet suomalaiset.

Hakuilmoituksessa mainitaan erilaisia työtehtäviä, joten järkeilemällä voi arvioida mahdollisia ala-, aineisto- tai kirjallisten kokeiden substanssitärppejä. Kirjallista ilmaisua englanniksi on syytä harjoittaa, ellei siitä ole tuoretta, aiempaa kokemusta. Vihoviimeiseen, eli haastatteluvaiheeseen on toki myöskin syytä valmistautua hyvin.

Ensimmäinen valmennus, hakuwebinaari, järjestetään ensi viikolla, ilmoittaudu mukaan(Linkki toiselle web-sivustolle.). Webinaarissa käydään läpi hakuilmoituksen pääkohdat, AD6-tason palkkausta ja etuja, työtehtävien ja EU:ssa työskentelyn sisältöä. Tilaa on myös kysymyksille ja kommenteille.

Miten ja milloin valintakilpailun suorittaneet työllistyvät?

Valintakilpailun suorittaminen ei vielä suoraan takaa työpaikkaa EU-toimielimessä tai ei ainakaan välttämättä aivan heti. 

- Kilpailurumban läpäissyt päätyy ensin varallaololistalle, ja se on jo nappisuoritus, Jenni selittää. 

Toimielimet haastattelevat ja palkkaavat varallaololistoilta henkilöitä tarpeen mukaan ja itsenäisesti. 

- Listalle päätyminen tarkoittaa siis mahdollisesti muutamaa haastattelua jonkin ajan sisään sekä erilaisia yhteydenottoja kiinnostuneilta rekry-yksiköiltä. 

Varallaololista on periaatteessa voimassa ikuisesti, aiemman vanhenemiskäytännön sijaan.

- Haastatteluvaiheessa valtio tukee hakijoita yksilöllisesti, ja myöskin taloudellisesti esimerkiksi haastatteluvalmennuksen hankkimisessa. EPSO:n arvion mukaan toimielimissä on suurehko tarve taloustieteen osaajille tällä hetkellä, mistä kertoo myös valintakilpailun koko. Osa listoille päätyneistä saattaa siis työllistyä hyvinkin nopeasti, Jenni kertoo.

Valintaprosessi kestää kesästä jouluun

Ekonomistikilpailun hakuaika päättyy 25.7. klo 13 Suomen aikaa. Elokuussa Bryssel lomailee, joten testikutsuja lähetellään syyskuussa. Testit ovat vuorossa loka-marraskuussa – tuloksia saadaan mahdollisesti joulukuussa 2023.

EPSO:n "EU Careers" -sometili jakaa runsaasti ajantasaista tietoa hakuprosesseista LinkedInissä, Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Hyödyllisiä infolinkkejä: