Tshekin kauden päätösneuvosto sopi teollisuuden päästöistä

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki Luxemburgissa järjestettiin torstaina Tshekin puheenjohtajakauden viimeinen ministerineuvosto. Ympäristöministerit pääsivät sopuun teollisuuden päästödirektiivistä, joka leikkaa olennaisesti teollisuuden ympäristöhaittoja. "Suomen kannalta on tärkeää, että saimme direktiiviehdotukseen joustoa niin sanotun huippuvoiman käytössä. Käytännössä tämä tarkoittaa laitoksia, jotka turvaavat kotien lämpenemistä", sanoo ympäristöministeri Paula Lehtomäki.

Viimeinen Tshekin johdolla järjestetty neuvosto sopi siis päästödirektiivistä, joka säätää yleiset puitteet suurten ja keskisuurten teollisuuslaitosten ympäristönsuojelulle. Lisäksi direktiivi määrittää päästöjen raja-arvot parhaan käyttökelpoisen tekniikan mukaisesti. Ympäristöministeri Lehtomäen mukaan jäsenmaiden sopu direktiivistä oli tärkeä. Lopullisesti direktiivi pyritään siunaamaan juuri valitun Euroopan parlamentin kanssa ensi vuoden keväänä.

Jotta jäsenmaille ei koituisi kohtuuttomia kustannuksia tai ongelmia riittävässä energiansaannissa, direktiiviehdotukseen on sisällytetty joustoa erityisesti energiantuotantolaitoksille. Suomen osalta joustavuudessa on kyse niin sanotun huippuvoiman käytöstä, mikä tarkoittaa vain rajatun ajan vuodessa käytettyjä vanhoja laitoksia. Vanhemmatkin laitokset voidaan siis tarvittaessa kytkeä koteja lämmittämään, kun energiantarve on huipussaan.

EU, ilmastoneuvottelut ja Ruotsi

Tshekin jäähyväisneuvostossa keskusteltiin myös lisäksi EU:n roolista kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Ympäristöministeri painotti tilanteen merkitystä. "Neuvottelut ovat tällä hetkellä haastavassa vaiheessa. Enää eivät riitä kauniit sanat, vaan tarvitaan sisältöä, jolla EU vie neuvotteluja eteenpäin", linjasi Lehtomäki. EU:n tavoite on, että joulukuussa päästäisiin Kööpenhaminassa sopuun kattavasta maailmanlaajuisesta ilmastosopimuksesta vuoden 2012 jälkeistä kautta varten.

Ministeri Lehtomäki täydensi myös kahdenvälisen ilmastodiplomatian tarvetta. "Esimerkiksi Venäjän ja Brasilian roolia tulisi enemmän korostaa, ei vain Yhdysvaltain ja Kiinan", painotti Lehtomäki. Ilmastokeskustelujen lisäksi ympäristöneuvosto hyväksyi myös päätelmät biologisesta monimuotoisuudesta sekä biojätehuollosta.

Tshekin puheenjohtajakauden lisäksi loppui myös ministerikokousten järjestäminen Luxemburgissa kesän ja syksyn alun ajaksi. Luxemburgiin palataan, lukuisten etenkin Brysselistä saapuvien delegaatioiden helpotukseksi, seuraavan kerran vasta lokakuussa Ruotsin johdolla. "Odotamme innolla yhteistyötä ympäristö- ja ilmastokysymyksissä Ruotsin johdolla" sanoi ympäristöministeri Lehtomäki.