Ruotsi aloitti vakuuttavasti ECOFIN:in peräsimessä

Valtiosihteeri Velipekka Nummikoski Valtiovarainministerit kokoontuivat tiistaina ensi kertaa Ruotsin johdolla puntaroimaan tietä ulos talouskriisistä. Tuoreen puheenjohtajamaan luotsaamana päädyttiin yhteiseen näkemykseen, että vielä ei ole aika lopettaa elvytystä. "Näkyvissä olevat toipumisen merkit ovat vielä heikkoja, vaikka pahin saattaa olla takanapäin", arvioi Suomea kokouksessa edustanut valtiosihteeri Velipekka Nummikoski. Lisäelvytystä ei kuitenkaan ehdota yksikään jäsenmaa. Uusi puheenjohtaja sai heti kehuja napakasta otteestaan.

Brysselissä kokoontuneita valtiovarainministereitä puhutti runsas kirjo talouskriisin hoitoon liittyviä aiheita. Yleisenä arviona oli valtiosihteeri Nummikosken mukaan se, että elvytyksen tehosta on liian aikaista vetää johtopäätöksiä, vaan elvytystoimien on annettava vaikuttaa. Vaikka lisäelvytykseen ei siis nähdä tarvetta, rahoitusmarkkinoiden tukitoimia tulee jatkaa. Inflaation osalta ECOFIN-kokouksessa arvioitiin, että hintojen lasku on jäämässä väliaikaiseksi. Euroalueella ei siis nähdä deflaatioriskiä.

Valtiosihteeri Nummikosken mukaan "nykyisessä epävarmassa tilanteessa pitää tehdä talouspolitiikkaa tavalla, joka on oikea kehityskulusta riippumatta. Tämä tarkoittaa julkista taloutta vahvistavia toimenpiteitä kuten työurien pidentämistä ja sitä kautta talouden kasvupotentiaalin vahvistamista". Näin varaudutaan jo ennalta siihen, että talouskasvu ei olisikaan lähitulevaisuudessa niin hyvää kuin toivotaan. Samaan tavoitteeseen tähdätään myös korostamalla kasvu- ja vakaussopimuksen merkitystä, jotta velkaantuminen ei pääsisi karkaamaan käsistä.

Myötäsyklisyyttä vastaan

ECOFIN hyväksyi myös päätelmät talouden myötäsyklisyydestä, siitä että hyvinä aikoina esim. lainananto kasvaa liian suureksi. Tarkoituksena on vähentää myötäsyklisyyttä mm. makrovalvonnan tehostamisella ja vakavaraisuuspuskurien rakentamisella. Toisin sanoen hyvinä aikoina pitäisi laittaa rahaa syrjään huonoja aikoja varten. Asian valmistelu on kuitenkin monimutkaista eikä luvuista ole vielä puhuttu.

Ruotsilla vakuuttava alku

Ruotsi esitteli kautensa ensimmäisessä neuvostossa työohjelmaansa ECOFIN:ille. Nummikosken mukaan ohjelmaa pidettiin hyvänä ja haastavana. Uusi puheenjohtaja sai muutenkin kehuja. "Valtiovarainministeri Borgilla oli tehokas ja napakka ote. Ruotsi hoiteli aloituksensa vakuuttavasti, voimme odottaa että syksy sujuu yhtä tyylikkästi", arvioi valtiosihteeri Nummikoski.

Nummikosken mukaan kokouksessa vallitsi voimakas näkemys siitä, että etenkin syyskuun G20-huippukokoukseen Yhdysvaltain Pittsburghissa on valmistauduttava huolella. "On toimittava ennakoivasti, EU:n on valmistauduttava yhtenäisesti", totesi Nummikoski.