Näin laadit täydellisen hakemuksen: Tutustu ohjeisiin ja noudata niitä

Kevät ja kesä ovat EU:n harjoitteluhakujen kulta-aikaa. Avoinna ovat muun muassa Euroopan parlamentin, komission ja neuvoston harjoitteluhaut. Hakumenettely kannattaa ensin tutkia tarkkaan. Verkosta löytyy paljon tietoa, miten välttää yleisimmät sudenkuopat ja päästä mukaan loppukahinoihin yhdessä muiden virheettömän hakemuksen jättäneiden kanssa. Onnea ei kisassa tarvita, kyky noudattaa hakuohjeita on ainoa todellinen salainen ase.

Kuvassa on suomen ja EU:n lippu ja kaksi nuorta naista työskentelemässä.

Näin laadit täydellisen hakemuksen: Tutustu ohjeisiin ja noudata niitä

Harjoittelujakso EU-toimielimessä tai -virastossa(Linkki toiselle web-sivustolle.) on arvokas kokemus. EU-harjoittelijaksi ei haeta kesken opintojen, kuten Suomessa, vaan vasta tutkinnon suorittamisen jälkeen. Harjoittelusta maksetaan useimmiten pientä palkkaa ja paikkoja on tarjolla paljon. Ansioluettelossa harjoittelu painaa yllättävän paljon ja yllättävän pitkään, ja on siten varsin hyvä sijoitus.

Harjoitteluun hakee nuoria kaikista 27 EU:n jäsenmaasta. Kilpailu paikoista on kenties numeroiden valossa kovaa. Suomalaisilla on kuitenkin erinomaiset mahdollisuudet pärjätä. Haussa pärjäämisen salaisuus on nimittäin yksinkertaisesti se, että lukee huolella hakuohjeet ja noudattaa niitä tarkasti. Yleisimmät sudenkuopat on helppo välttää, ja silloin on jo ison askeleen edellä: jopa noin 70% hakemuksista hylätään puutteellisina tai virheellisinä! Loppukisa käydään lopulta paljon pienemmällä porukalla.

Hanki ensin tietoa hakumenettelystä

Yksityiskohtaiset ja liki täydelliset ohjeet hakemiseen saat verkosta. Komission Blue Book -sivuston(Linkki toiselle web-sivustolle.) tiedot koskevat monelta osin myös muita hakuja. Sivulta saat tietoa hakukriteereistä, neuvoja hakemiseen sekä vastauksia useimpiin kysymyksiin. Varaa aikaa ohjeiden opiskeluun ja tee itsellesi muistilista kaikesta tarvittavasta. Noudata ohjeita pilkulleen, niin onnistut.

Erittäin yksityiskohtaisia neuvoja (suomeksi!) saat hakemista käsittelevästä vajaan tunnin webinaarista, jonka tallenne löytyy Suomen EU-uraverkosto(Linkki toiselle web-sivustolle.) -nimisestä Facebook-ryhmästä. Webinaari (n. 15 min. kohdalta alkaen) keskittyy hakemusten sudenkuoppiin ja siihen, miten ne vältetään. Lue myös hyvin jäsennelty Irlannin European Movement-järjestön tuottama oivallinen Green Book(Linkki toiselle web-sivustolle.) -julkaisu harjoitteluista.

Näiden jälkeen voi alkaa tuntua vähän kuin olisit jo perillä kohteessa tai vähintäänkin oikeilla jäljillä. Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty. Enää sinun tarvitsee laittaa mieluiten useampi kuin yksi hakemus sisään ja odottaa tuloksia.

Hakuja avoinna erityisesti kesäkuukausina

Kevät ja kesä ovat otollista hakuaikaa. Toukokuun alusta toukokuun loppuun on avoinna Euroopan parlamentin Schuman-haku(Linkki toiselle web-sivustolle.), heinäkuun puoliväliltä elokuun loppuun komission Blue Book(Linkki toiselle web-sivustolle.) – nämä ovat hauista suurimmat ja suosituimmat. Elokuun lopulla avautuu myös neuvoston harjoitteluhaku(Linkki toiselle web-sivustolle.). Harjoitteluhakuja on avoinna myös muina aikoina. Saat niistä tietoa helpoiten, jos seuraat EU:n henkilövalintatoimisto EPSO:n LinkedIn(Linkki toiselle web-sivustolle.)-sivua. Eräät haut tapahtuvat harvemmin, kuin kerran tai kahdesti vuodessa (kuten EU:n ulkosuhdehallinnon eli EEAS:n JPD-haku(Linkki toiselle web-sivustolle.)) tai ne ovat kestoltaan totuttua 3-6 kuukautta pidempiä ja lyhempiä (kuten vuoden mittainen Oikeusasiamiehen toimiston harjoittelu(Linkki toiselle web-sivustolle.)).

Laajan kuvan eri mahdollisuuksista saat EPSO:n sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (työpaikat ja harjoittelupaikat/työharjoittelu). Pudotusvalikosta voit tarkastella erikseen jokaisen toimielimen tai viraston tarjontaa. Ei kovin käyttäjäystävällistä, myönnetään. Paremmin asiakaspalvelussa onnistuu jo edellä mainittu Irlannin julkaisu, jossa eri haut on lueteltu järjestyksessä tammikuusta joulukuuhun 2023.  

Miksi näin monta eri harjoittelua ja miksi hakea moneen?

Aivan kuten valtionhallinnossa Suomessa, EU:ssa on valtavasti erikoistumismahdollisuuksia ja näkökulmia EU-politiikkoihin on monia. Harjoittelijoita työllistävät toimielinten eli instituutioiden lisäksi myös EU:n kymmenet erillisvirastot(Linkki toiselle web-sivustolle.). Suurin generalistien harjoitteluhaku Blue Book syöttää harjoittelijoita myös joihinkin virastoihin. Pienemmät hakuohjelmat voivat tarjota hyvät eväät opinnoissaan erikoistuneelle ja urallaan erikoistumaan haluavalle henkilölle.

Sinun kannattaa hakea useampaan, ellei peräti kaikkiin niihin harjoitteluihin, joihin täytät hakuvaatimukset. Pidä tavoitteenasi, että saat useita tarjouksia paikoista ja pääset valitsemaan. Harjoittelun EU:ssa voi tehdä vain kerran, joten valinnanmahdollisuutensa kannattaa maksimoida ja valita tarjotuista itselle mieleisin ja hyödyllisin harjoittelu.

EU ei sijaitse vain Brysselissä

Voit hakea aihe- tai paikallisväriä alkavalle EU-urallesi siten, että suoritat harjoittelun muualla kuin Brysselissä. Virastot ovat osa EU:n hallintokoneistoa, mutta usein niissä on oma henkensä ja meininkinsä. Esimerkiksi Tukholmassa sijaitseva Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC(Linkki toiselle web-sivustolle.) satsaa todella paljon henkilöstön viihtyvyyteen. Entä miltä kuulostaisi harjoittelu Parmassa(Linkki toiselle web-sivustolle.), Wienissä(Linkki toiselle web-sivustolle.), Kööpenhaminassa(Linkki toiselle web-sivustolle.), Amsterdamissa(Linkki toiselle web-sivustolle.), Varsovassa(Linkki toiselle web-sivustolle.) tai Vigossa(Linkki toiselle web-sivustolle.)? Entä Helsingissä(Linkki toiselle web-sivustolle.)? EU-maista ainoastaan Kroatialla, Bulgarialla ja Kyproksella ei ole paikallista virastoa.

Harjoittelusta virastossa voi olla myös yllättävän konkreettista hyötyä. Jos työtehtävät virastossa harjoittelun jälkeen kiinnostavat edelleen, voi työllistyminen määräaikaisella sopimuksella onnistua hiukan helpommin, kuin toimielimissä. Virastot myös tunnetaan siitä, että määräaikaisuudet muutetaan ennen pitkää ”vakituisiksi määräaikaisiksi” työsuhteiksi. Jatkomahdollisuuksia harjoittelun jälkeen saattaa olla tarjolla myös toimielimissä Brysselissä, mutta kilpailu paikoista on erittäin kovaa.

Harjoittelun monet hyödyt

EU-harjoittelu CV:ssä painaa kokemukseen kestoon nähden paljon, eikä sen merkitys vuosien saatossakaan juuri himmene. Erityisesti EU-uraa havitteleville harjoittelujakso EU-instituutiossa tai -virastossa on kiistaton meriitti. Harjoittelussa pääset verkostoitumaan laajasti ikäistesi kanssa kaikkialta Euroopasta ja saat arvokkaita henkilökohtaisia kontakteja harjoittelupaikkasi päälliköistä. Samalla kartutat kansainvälistä kokemustasi, josta on hyötyä millä tahansa työuralla. Huhutaan, että ystävyyksiä ja parisuhteitakin ehtivät monet harjoittelun lomassa solmia.

Kaikkiaan harjoittelujakso EU:ssa on kannattava sijoitus, hakeminen on työlästä muttei vaikeaa. Lämmin suositus siis tälle vaihtoehdolle ja tsemppiä hakemusten täyttämiseen!

Jenni Hakala
Erityisasiantuntija,
toimielinten väliset suhteet ja EU-rekrytoinnit