Huippukokoukseen turvaamaan EU:n toimintakykyä ja toipumista

Pääministeri Matti Vanhanen Pääministeri Matti Vanhanen vieraili EU-edustustossa juuri huippukokouksen alla tervehtimässä EUE:n väkeä ja kiittämässä hyvästä työstä mm. tämänkin huippukokouksen valmistelussa. Pääministerin mukaan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso on saatava nyt kaikin tavoin vaikeassa tilanteessa mahdollisimman sitovasti valittua jatkokaudelle, ja kaikki tuki annettava aloittavalle puheenjohtajamaalle Ruotsille. "Kaikki muut palaset ovatkin sitten auki, paitsi te", nauratti pääministeri edustustoyleisöään.

EU-huippukokous on jälleen haastavan paikan edessä: Uusia eväitä pitäisi löytyä sekä unionin toimintakyvyn että taloudellisen toipumisen turvaamiseen. Pääministeri Vanhanen teki puheenvuorossaan EUE:n työntekijöille selväksi, mikä Suomen linja on. "Puheenjohtaja Barroson jatkokausi on erityisen tärkeä tänä EU:n kriisivuonna. Komission pitää pystyä tekemään lakiehdotuksia mm. finanssivalvonnasta ja ilmastosta", selvitti Vanhanen tarvetta unionin toimintakyvyn takaamiseen.

"Eurooppa-neuvostolta tarvitaan mahdollisimman vahva ja selkeä päätös", sanoi Vanhanen. Tällä linjalla olivat myös muut Pohjoismaiden ja Baltian pääministerit, jotka kokoontuivat EU-edustustossa pääministeri Vanhasen ja pysyvän edustajan Jan Storen isännöiminä. Vanhanen korosti, ettei päätöksestä saa syntyä jälkeenpäin mitään spekulaatiota, sillä nimitys joutuu joka tapauksessa vielä Euroopan parlamentissa suurten poliittisten intohimojen pyörteisiin.

Tuki Irlannille

Unionin toimintakykyä varmistellaan myös Irlannille annettavilla takuilla koskien Lissabonin-sopimusta. Näin tuetaan uuteen kansanäänestykseen valmistautuvaa Irlannin hallitusta, jotta vuosien takkuamisen jälkeen unionille saataisiin viimein mm. paremman päätöksentekokyvyn takaava perussopimus. Pääministeri Vanhasen mukaan Suomen ainoa erityiskysymys takuiden osalta on jo saatu hoidettua: "Takuut on annettava siinä muodossa, etteivät ne vaikuta mitenkään muiden jäsenmaiden asemaan, Suomi on vastakin täysillä mukana yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa".

Taloudessa katse eteenpäin

Suomella on huippukokoukselle pontevat eväät myös talousrintamalla. Lainarahalla hoidettu elvytys on jossain vaiheessa saatava loppumaan, ja edessä ovat suuret veronkorotukset. Jotta talouden toipuminen Euroopassa turvataan, vaaditaan väkisinkin verojen koordinointia. Pääministeri Vanhasen mukaan "rajoittamaton verokilpailu jäsenmaiden kesken vahingoittaisi talouskasvua".

EUE:n henkilökunta kuuntelemassa pääministeri Vanhasta Unionilla on siis paljon pelissä monella rintamalla. Huippukokousteemoja ovat talouden saralla lisäksi mm. parempi finanssivalvonta sekä ilmastomuutoksen vastaisen taistelun taloudellinen taakanjako. Pääministeri Vanhanen kiitti lämpimästi EUE:n uurastusta kaikilla saroilla ja toivotteli jo hyviä kesälomia. Pysyvä edustaja Store nostatti tilaisuuden päätteeksi vielä makoisat naurut toteamalla "että pääministerin lomapuheisiin vetoaminen on sitten kiellettyä - lomia odotellaan vielä kuukausi!". Ensimmäiseksi hoidetaan tämä huippukokous...