Frattini: Suomi edisti EU:n oikeusaluetta rohkeasti

Euroopan komission varapuheenjohtajan Franco Frattinin mukaan Suomi edisti oikeus- ja sisäasioita menestyksellisesti EU-puheenjohtajuutensa aikana. Komissaari Frattini toteaa työn muodostavan hyvän perustan Saksan kaudelle, kun vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta kehitetään.


Komissaari Franco Frattini. Kuva: Euroopan komissio

Oikeus- ja sisäasioista vastaava italialainen EU-komissaari Franco Frattini arvioi Suomen kautta julkilausumassaan:

" Suomen puheenjohtajuuskauden aikana vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen kehitys oli ratkaisevassa ja vaikeassa vaiheessa. Toivon, että onnistumme kehittämään aluetta edelleen Saksan puheenjohtajuuskauden aikana.

Tämänhetkinen tilanne on ristiriitainen: jäsenvaltioiden välinen yhteistyö laittoman maahanmuuton, rajavartioinnin ja siviilioikeuden alalla, jossa neuvosto ratkaisee asiat määräenemmistöllä, toimii hyvin. Samaan aikaan poliisiyhteistyön, rikosoikeuden ja laillisen maahanmuuton alalla, jossa päätösten tekeminen edellyttää yksimielisyyttä neuvostossa päädytään usein pattitilanteeseen.

Päätöksentekomenettelyämme on parannettava. Suomella oli tarvittavaa poliittista rohkeutta ottaa puheenjohtajakaudellaan keskusteluja varten esille nykyisissä sopimuksissa esiintyvä siirtymäväylälauseke. Suomi tiesi tämän kysymyksen olevan vaikea jäsenvaltioiden poliittisten näkemyserojen takia.

Olen tyytyväinen siihen, että Euroopan unionin painopistealueita vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen voimistamiseksi kartoittavan Haagin ohjelman väliarvioinnin osalta päästiin sopimukseen. Eurooppa-neuvosto kehotti jäsenvaltioita selvittämään edelleen, kuinka päätöksentekoa voitaisiin kehittää. Meidän on tässä kysymyksessä päästävä eteenpäin, eikä vähiten sen vuoksi, että kaikkien mielipidetiedustelujen, myös erään aivan tuoreen sellaisen, mukaan unionin kansalaiset kannattavat suuresti päätöksentekoa Euroopan tasolla. Kansalaisemme ymmärtävät, että rajat ylittävät ongelmat, kuten terrorismi, järjestäytynyt rikollisuus ja maahanmuutto voidaan ratkaista tehokkaasti ainoastaan Euroopan tasolla. He ymmärtävät, että juuri tässä suhteessa EU tuo lisäarvoa ja että siitä voisi hyötyä enemmänkin.

Emme voi jättää huomiotta Suomen puheenjohtajuuskauden aikana tehtyä työtä, joka vaikuttaa suoraan Euroopan kansalaisten elämään. Kaudella ei ainoastaan käyty poliittisia keskusteluja päätöksenteosta. Olen iloinen siitä, että neuvosto ja Euroopan parlamentti joulukuussa pääsivät yksimielisyyteen toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmän oikeusperustasta, joka mm. antaa uusille jäsenvaltioille mahdollisuuden sisärajojen poistamiseen vuoden 2007 loppuun mennessä. Päätöksenteko oli nopeaa, sillä yksimielisyyteen päästiin vain kolme kuukautta Tampereella pidetyn epävirallisen Euroopan oikeus- ja sisäministerien kokouksen jälkeen.


VIISUMIMENETTELYT HELPOTTUVAT

Maahanmuutto on yksi tärkeimmistä kysymyksistä Euroopan kansalaisille. Tärkeää edistystä saavutettiin viisumimenettelyjen helpottamista ja takaisinottoa koskevissa sopimuksissa, neuvottelut Venäjän kanssa saatiin päätökseen ja neuvottelut Länsi-Balkanin maiden kanssa aloitettiin. Kannatan lämpimästi Eurooppa-neuvoston poliittista linjaa maahanmuuttokysymysten globaaliseen lähestymistapaan sekä EU:n merirajojen suojelemiseen.

Vuoden 2007 aikana perustetaan EU:n perusoikeusvirasto. Asiaa koskevat vaikeat neuvottelut, joissa päätöksenteko edellytti yksimielisyyttä, saatiin vietyä loppuun Suomen puheenjohtajuuskauden aikana.

Suomen puheenjohtajuuskauden aikana saatiin päätökseen neuvottelut useista säädöksistä, joiden avulla mm. tehostetaan terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden vastaista toimintaa, edistetään oikeudellista yhteistyötä jäsenvaltioiden välillä ja parannetaan oikeuden saatavuutta Euroopan kansalaisten kohdalla. Selkeitä esimerkkejä tästä olivat EU:n ja Yhdysvaltojen välinen sopimus lentomatkustajien henkilötietojen käsittelystä ja luovuttamisesta sekä puitepäätös, jonka perusteella kansalliset tuomioistuimet voivat ottaa huomioon myös toisessa EU:n jäsenvaltiossa annetut aikaisemmat tuomiot tapauksissa, joissa rikoksentekijä on syyllistynyt rikokseen eri maissa.

Tästä syystä uskon, että Suomen puheenjohtajuuskaudella saatiin paljon aikaiseksi. Suomen puheenjohtajakaudella käsiteltiin Euroopan tason päätöksentekoa, mutta myös asioita, jotka ovat elintärkeitä Euroopan kansalaisille. Tämä on luonut hyvän perustan jonka perusteella Saksan puheenjohtajuuskausi ja myös tulevat puheenjohtajuuskaudet tulevat voivat jatkaa. "




















Sisäasiainministeriön tiedote(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)