Eurooppa-neuvosto vaatii Venäjää vapauttamaan Ukrainan viljan viennin

Ylimääräisen Eurooppa-neuvoston toisen kokouspäivän aiheita tiistaina 31. toukokuuta olivat ruokaturva sekä turvallisuus ja puolustus.

Kuvassa vasemmalta oikealle Charles Michel, Mette Frederiksen, Sanna Marin
Kuva: Euroopan unioni

valtioneuvoston viestintäosasto 31.5.2022

Eurooppa-neuvosto tuomitsee voimakkaasti sen, että Venäjä tuhoaa Ukrainan maataloustuotantoa ja ottaa sitä laittomasti haltuunsa. EU-johtajat vaativat Venäjää lopettamaan iskut Ukrainan liikenneinfrastruktuuriin ja sallimaan elintarvikkeiden viennin Mustanmeren satamista. Unioni tukee sekä Ukrainan maataloustuotantoa että elintarvikkeiden vientiä Ukrainasta eri maareittien ja satamien kautta. 

”On tärkeää saada Ukrainan varastoissa olevan viljan kuljetukset käyntiin nopeasti. Tämä helpottaisi myös globaalia ruokaturvaa. Meidän on oltava valmiita vastaamaan lisääntyviin humanitäärisiin tarpeisiin etenkin hauraissa valtioissa ja vähiten kehittyneissä maissa”, pääministeri Sanna Marin sanoi.

Maailmanlaajuisen ruokaturvan varmistamiseksi Eurooppa-neuvosto kehottaa tehokkaaseen kansainväliseen koordinaatioon. FARM-aloite tähtää elintarvikkeiden ja maatalouden häiriönsietokyvyn parantamiseen erityisesti Afrikassa. EU tukee myös YK:n laajuista kriisinhallintaryhmää ja globaalin ruokaturva-allianssin perustamista. Unioni on sitoutunut pitämään elintarvikkeiden maailmankaupan vapaana, voimistamaan solidaarisuutta haavoittuvimpia maita kohtaan sekä lisäämään kestävää paikallista elintarviketuotantoa. 

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on aiheuttanut merkittävän muutoksen myös unionin strategisessa ympäristössä ja osoittanut, että tarvitaan vahvempi ja toimintakykyisempi EU turvallisuuden ja puolustuksen alalla. EU aikoo toteuttaa niin kutsutun strategisen kompassin, vahvistaa kumppanuuksiaan, parantaa resilienssiään ja lisäämään turvallisuus- ja puolustusvalmiuksiaan tehostamalla investointeja. Transatlanttiset suhteet sekä EU:n ja Naton yhteistyö ovat keskeisiä.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia
 

Ylimääräinen Eurooppa-neuvosto 30. ja 31.5. | EU:n neuvostoLinkki toiselle sivustolle(Linkki toiselle verkkosivustolle)
EU:n kuva- ja videomateriaalia median käyttöön veloituksettaLinkki toiselle sivustolle(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Valokuvia valtioneuvoston Flickr-tilillä(Linkki toiselle verkkosivustolle)