EUE:ssa jännitettiin uusien meppien valintaa

EUE:ssa jännitettiin uusien meppien valintaa. Suomen pysyvässä edustustossa jännitettiin sunnuntai-iltana 8.6 isolla joukolla europarlamenttivaalien tuloksia. YLE:n suoraa lähetystä oli kokoontunut seuraamaan noin 70 suomalaista edustustosta ja parlamentista.

Tunnelma tiivistyi kello 19 jälkeen, jolloin ennakkoäänestyksen tulokset selvisivät. Pizzasta ja hot dogeista nauttineet katselijat kuulivat kolmen suurimman puolueen saavan jokaisen kolme paikkaa, ja erityisesti Mitro Revon keräämä äänimäärä sai yleisön kommentoimaan tuloksia. Reaaliaikainen tulospalvelu YLE:n nettisivuilla keräsi kannettavan ääreen kiinnostuneen joukon seuraamaan tarkempaa ääntenlaskun etenemistä. Loppuillasta netistä etsittiin muun muassa ex-uimari Jani Sievisen saalistamaa äänimäärää (6673).

Vaali-illan jännitys oli käsinkosketeltava. Illan suurimmat naurut keräsivät Reino ja Petra Paasilinnaa haastatellut YLE:n toimittaja, joka tiedusteli parlamentista luopuvalta isä-Paasilinnalta, eikö Paasilinnojen sukupolvenvaihdos vaikuta hieman pohjoiskorealaiselta. Samoin Paasilinnan vastaus "kuka nyt Brysseliin kaipaisi" toimittajan kysyessä haikeista luopumistunnelmista, huvitti brysseliläistynyttä yleisöä suunnattomasti. Viihdyttäviä kommentteja tarjosi myös Suomen kommunistisen puolueen listalla ollut muusikko Kari Peitsamo, joka totesi, että puolueensa ääniharavana (2478 ääntä) hänellä lienee velvollisuus asettua ehdolle myös vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

Osaa yleisöstä kiinnosti vielä toistaiseksi piirtäminen enemmän kuin vaalitulokset. Osaa yleisöstä kiinnosti vielä toistaiseksi piirtäminen enemmän kuin vaalitulokset.

Tulokset elivät pitkin iltaa, ja jännitettävää riitti loppuun asti; muun muassa Heidi Hautalan valinta varmistui vasta loppumetreillä, kun isojen kaupunkien äänet oli laskettu. SDP:n ja Vasemmistoliiton yhden paikan menetys samoin kuin Keskustan nuoren Riikka Mantereen valinta olivat muutamia illan yllätyksistä - samoin ikävämpi yllätys oli valitettava äänestysprosentin laskeminen edellisiin vaaleihin nähden (vuonna 2004 41,1%, nyt 40,2 %).

Suomen uudet 13 meppiä 2009-2014 ovat:

Ville Itälä (KOK)

Anneli Jäätteenmäki (Kesk)

Mitro Repo (SDP)

Timo Soini (PS)

Heidi Hautala (Vihr)

Sirpa Pietikäinen (KOK)

Hannu Takkula (Kesk)

Liisa Jaakonsaari (SDP)

Eija-Riitta Korhola (KOK)

Sari Essayah (KD)

Riikka Manner (Kesk)

Satu Hassi (Vihr)

Carl Haglund (RKP)