EUE:n väelle ansaittua kunniaa

Ansioituneet kunniamerkkien saajat Coreper I-suurlähettiläs Marja Rislakki jakoi kunniamerkit suurlähettiläs Jan Storelle, hallintopäällikkö Oivi Heinoselle ja lähetystöneuvos Petri Puhakalle.

EUE:n henkilöstöpalaveri torstaiaamuna elävöityi tavallista juhlavammaksi, kun kolme edustuston avainhenkilöistä saivat kauniit huomionosoitukset arvokkaasta työstään. Tasavallan Presidentin myöntämät kunniamerkit luovutettiin asianmukaisen arvostavissa, mutta silti hilpeissä tunnelmissa.

Suurlähettiläs Jan Store itse sekä hallintopäällikkö Oivi Heinonen vastaanottivat kuohujuoman kera valtion virka-ansiomerkit jo peräti 30 vuotta kestäneestä työstä valtion palveluksessa. Lähetystöneuvos Petri Puhakka pokkasi puolestaan Suomen leijonan ritarikunnan I luokan ansiomerkin Coreper I-suurlähettiläs Marja Rislakin kädestä. Ritariksi ylennyksen perusteena oli ansioituminen työelämässä.

Suurlähettiläs Rislakki painotti Storea ja Heinosta onnitellessaan, että "kun kaikki on muuttunut kulutukseksi, on hienoa että vielä on myös sitouduttu yhden työnantajan palvelukseen". EUE:n päällikkö kiitti kunniasta kehumalla ulkoministeriötä työnantajana ja kehotti työntekijöitä: "Pysykää täällä!" Suurlähettiläs Store kiitti saaneensa ulkoministeriöltä "paljon enemmän kuin olisin saattanut koskaan kuvitella".

Iloiset mitalistit Yhtä lailla tyytyväisiä olivat hallintopäällikkö Heinonen sekä lähetystöneuvos, tuore ritari Puhakka. Heinonen muisteli työuransa vaiheita ulkoministeriöstä valtiovarainministeriöön ja takaisin todeten, että "UM on antanut paljon, olen kiitollinen että olen saanut täällä olla". Vaatimaton Puhakka totesi ylennyksestään, että "ansiot ovat muiden arvioitavissa, mutta 15 vuotta on tullut täyteen. Ollaan siis puolimatkassa kohti 30 vuoden krouvia".

Kunniamerkki Puhakka toivoi vielä 15 vuoden päästä muistavansa, millaista oli aikanaan töitä aloitellessa. Suurlähettiläs Store väitti nimittäin jo alkutaipaleensa unohtaneensa. Tilaisuus oli juhlavuudestaan huolimatta myös hauska, parhaat naurut heläytti EUE-päällikkö itse. Kun tiedusteltiin haluaako hän heti kunniamerkin rintaansa, vastaus kuului: "Ei kiitos, mieluummin takkiin".