EU:n johtotehtävien nimitykset ja tulevaisuuden suuntaviivat päätetty Brysselissä

Eurooppa-neuvosto päätti 27. kesäkuuta pidetyssä kokouksessaan EU korkean tason nimityspaketista. Ursula von der Leyenia ehdotetaan jatkamaan komission puheenjohtajana, Viron pääministeri Kaja Kallas nousee ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi, ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi valittiin Portugalin entinen pääministeri Antonio Costa.

Kuvassa Petteri Orpo, taustalle EU-lippu
Päministeri Petteri Orpo edusti Suomea Eurooppa-neuvostossa. Kuva: EU

Suomea kokouksessa edustanut pääministeri Petteri Orpo antoi nimityksille täyden tukensa ja totesi päätöksen varmistavan EU toimintakyvyn ja jatkuvuuden. Orpon mukaan tulevan komission on päästävä aloittamaan työnsä mahdollisimman pian.

Kokouksessa hyväksyttiin myös EU strateginen agenda vuosille 2024–2029(Linkki toiselle web-sivustolle.). Tämä ohjelma määrittää unionin poliittiset tavoitteet ja painopisteet seuraavalle viidelle vuodelle, ja se ohjaa tulevan komission työtä. Orpon mukaan agenda heijastaa hyvin Suomen avaintavoitteita, kuten kilpailukyvyn vahvistamista, Euroopan kokonaisturvallisuuden parantamista sekä biotalouden ja kiertotalouden edistämistä.

Eurooppa-neuvosto kävi myös strategisen keskustelun Ukrainasta ja vaihtoi näkemyksiä presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. Valtiojohtajat allekirjoittivat EU ja Ukrainan turvallisuussitoumukset. Orpo korosti vahvan poliittisen, taloudellisen ja sotilaallisen tuen jatkamisen tärkeyttä Ukrainalle, ja ilmaisi tyytyväisyytensä EU yhteisymmärryksestä jäädytettyjen Venäjän keskuspankkivarojen tuottojen käyttämisestä Ukrainan tukemiseksi.

Turvallisuutta ja puolustusta käsiteltäessä Orpo painotti eurooppalaisen puolustusteollisuuden ja sen rahoituksen vahvistamisen merkitystä, sekä Euroopan investointipankin keskeistä roolia tässä asiassa. Hän totesi, että vaikka EIP on jo keventänyt sääntöjään, tarvitaan vielä lisätoimia rahoituksen saamiseksi ja puolustussektorin tukemiseksi tulevassa rahoituskehyksessä.

Kokouksessa käsiteltiin myös turvallisuutta, puolustusta, Lähi-idän tilannetta, muuttoliikettä, hybridiuhkia ja EU sisäisiä uudistuksia. Eurooppa-neuvosto kehotti komissiota valmistelemaan Mustanmeren alueen strategian ja ilmaisi huolensa Georgian tilanteesta varoittaen maan EU-lähestymisen vaarantumisesta.

Lisätietoa:

Eurooppa-neuvosto sopi nimityspaketista ja EU:n lähivuosien tavoitteista(Linkki toiselle web-sivustolle.)

EU:n strateginen agenda 2024-2029(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Eurooppa-neuvoston päätelmät(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Eurooppa-neuvoston tulokset(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kuvamateriaalia kokouksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Top of Form

Bottom of Form