Äänestys LULUCF-asetuksesta: Euroopan parlamentti katsoo eteenpäin, ei peräpeiliin

Kuva: Pixabay

Suomalaiset ministerit olivat tyytyväisiä Euroopan parlamentin äänestystulokseen EU:n ilmastopaketin metsien ilmastovaikutuksia koskevasta kohdasta keskiviikkona 13. syyskuuta. Saavutettu äänestystulos tukee metsien aktiivista ja kestävää käyttöä osana ilmastonmuutoksen vastaista taistelua.

”Äänestys on tärkeä askel Suomelle ja eurooppalaiselle metsätaloudelle. Olemme lähempänä ratkaisua, joka mahdollistaa tehokkaan puun käytön myös tulevaisuudessa. Tämä on hyvä ja rauhoittava uutinen niin metsänomistajille kuin metsäteollisuudellekin”, kiitteli maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

”Parlamentti katsoo eteenpäin, ei peräpeiliin”, kommentoi Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Tiilikainen tuoreeltaan äänestystulosta.

Parlamentti haluaa, ettei metsätalouden ja -teollisuuden laajuutta sidottaisi laskennallisesti missään jäsenmaassa pelkästään historiaan.

Metsien käyttöä kestävän käytön rajoissa

Yksi Suomen hallituksen tärkeimmistä tavoitteista on edistää biotaloutta eli siirtymistä fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvaa energiaa. Tavoite edellyttää hakkuiden lisäämistä noin 10–15 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

”Parlamentin kannattamat laskentasäännöt puoltavat metsien kasvavaa käyttöä, kunhan se tapahtuu kestävän metsien käytön rajoissa. Kanta on vahvasti linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa, joka kannustaa kasvattamaan metsäalaa ja hoitamaan metsiä kestävästi. Hyvin hoidetut metsät ovat jatkossakin tärkeä osa ilmastonmuutoksen vastaista työtä”, Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen mukaan Suomessa metsien käyttöä voidaan kestävästi lisätä. ”Reunaehdot ovat selvät: metsien tulee olla kokonaisuudessaan hiilinielu jatkossakin ja Suomen tulee asettaa tavoite hiilineutraaliudesta. Näin tullaan kaikissa oloissa toimimaan”, ministeri korostaa.

Ministeri Tiilikainen toivoo, että EU:sta saadaan lopulta ratkaisu, joka kannustaa myös vähämetsäisiä maita uudelleen metsitykseen ja siten hiilinielujen kasvattamiseen.

Työ jatkuu

Eilinen parlamentin äänestys oli vasta välietappi. Seuraavan kerran asiaa käsitellään ympäristöministerien neuvostossa 13.lokakuuta(Linkki toiselle web-sivustolle.). Kun neuvoston kanta on valmis, LULUCF-asetusta käsitellään EU-parlamentin, ministerineuvoston ja EU-komission yhteisissä kolmikantaneuvotteluissa.

”Puheenjohtajamaa Viro pyrkii tuomaan kompromissiesityksen lokakuussa. Sen tueksi tarvittaisiin laaja jäsenmaiden tuki.  Komission esitys on edelleen hyvin ongelmallinen monilta kohdin”, totesi ministeri Tiilikainen.

Ministerit antoivat suomalaisille mepeille tunnustusta työstä LULUCF-asiassa.

”Haluan kiittää jo tässä vaiheessa kaikki meppejä, jotka ovat aktiivisesti tehneet työtä asian eteen”, kiitteli ministeri Leppä.

Lisätietoja:

Ministeri Tiilikaisen erityisavustaja Jyrki Peisa, p. 050 364 0836, [email protected]
Maa
- ja metsätalousministeriön erityisavustaja Satu-Marja Tenhiälä, p. 050 432 2215

Euroopan parlamentin tiedote: LULUCF: Mepit hyväksyivät suunnitelman metsän hiilinieluista osana ilmastopolitiikkaa(Linkki toiselle web-sivustolle.)