Lapsen syntymästä ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jotta ulkomailla syntynyt lapsi voidaan Suomessa merkitä väestötietojärjestelmään, tulee alkuperäinen syntymätodistus toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Asiakirjojen välitys edustuston kautta on maksullinen palvelu.

Alkuperäisen syntymätodistuksen tulee olla laillistettu tai siihen tulee liittää apostille-todistus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ja jos se on annettu jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä.

Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

EU-maan viranomaisen antamaan syntymätodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on voitu liittää monikielinen vakiolomake(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Virossa syntyneen lapsen rekisteröinti Suomen väestötietojärjestelmään:

Täytä ilmoitus(Linkki toiselle verkkosivustolle) ulkomailla syntyneestä lapsesta(Linkki toiselle verkkosivustolle). Pyydä Viron maakuntakeskuksen hallitukselta tai Tallinnan rekisteritoimistosta(Linkki toiselle verkkosivustolle)  englanninkielinen syntymätodistus (Birth Certificate). Ilmoitukseen suositellaan liitettäväksi myös kopiot vanhempien passeista tai henkilökorteista.

Mikäli vanhemmat eivät ole keskenään avioliitossa, tarvitaan lisäksi englanninkielinen väestörekisteriote lapsesta (Extract of Estonian Population Register), jotta isyys ja isän huoltajuus tulisivat rekisteröityä oikein.

Toimita asiakirjat Digi- ja väestötietovirastoon (maksuton) tai Suomen suurlähetystön konsulaattiin (30€). Mikäli haluat, että konsulaatti toimittaa asiakirjat eteenpäin, otathan meihin yhteyttä ohjeiden saamiseksi: [email protected] tai +372 6103304, +372 6103240 (ma-pe klo 9-12 ja 13-15).

​​​​​​​