Utvecklingsminister Paatero till konferens för återuppbyggnad av Gaza 

Pressmeddelande 222/2014
10.10.2014

Utvecklingsminister Sirpa Paatero deltar i konferensen för Gazas återuppbyggnad som ordnas den 12 oktober i Kairo. Målet med konferensen är förbinda det internationella samfundet till att stöda återuppbyggnaden av Gaza samt en långvarig  utveckling av det ockuperade palestinska området (2014–2017). De politiska målen för konferensen är att stöda förutsättningarna för en hållbar israelisk-palestinsk vapenvila och att stärka den palestinska myndighetens roll i Gaza och inom hela det ockuperade palestinska området.

Det är en konferens på hög nivå som Norge och Egypten sammankallat till där följande personer ska delta och tillsammans vara ordföranden: FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, EU:s höga representant Catherine Ashton, Arabförbundets generalsekreterare Nabil El-Araby, representanten för Mellanösternkvartetten Tony Blair, samt utrikesministrarna Laurent Fabius från Frankrike och Federica Mogherini från Italien. Den palestinska myndighetens ledare, president Mahmoud Abbas är en av värdarna för konferensen.

För mera information: Utvecklingsministerns diplomatiska rådgivare Claus Lindroos, tfn 0295 351 234, och utskottsrådet Marja Rosvall, tfn 0295 351 817