Utrikesministeriet utreder funktionen inom sin krisorganisation

Pressmeddelande 12/2005
10.1.2005


Utrikesminister Erkki Tuomioja har måndagen den 10 januari beslutat om att utrikesförvaltningen skall göra en intern utredning om förvaltningsgrenens verksamhet under krisen i Sydostasien. Utredningen genomförs av utrikesministeriets enhet för intern granskning och den skall vara klar den 28 januari 2005.

Målsättningen för utredningsarbetet är att ta fram material för undersökningskommissionen för storolyckor, även med beaktande av kommissionens önskemål, samt att producera information om krisverksamheten för utrikesministeriets ledning i syfte att utveckla utrikesförvaltningens praxis och beredskap. Utredningen gäller verksamheten inom utrikesförvaltningen, särskilt ministeriets krisorganisation, ambassaden i Bangkok och förbindelsekontoret i Phuket samt vissa andra representationer, och den skall omfatta en ingående och täckande redogörelse för

1) utrikesförvaltningens verksamhet under krisen i kronologisk ordning,
2) uppgifterna och verksamheten inom krisorganisationens grupper,
3) krisorganisationens ledning och interna samarbete, samt
4) samarbetet med den nationella beredskapsorganisationen.

Närmare upplysningar: utrikesministeriets understatssekreterare med ansvar för administrativa ärenden Hannu Himanen, tfn (09) 160 55020, samt inspektören för utrikesförvaltningen Erkki Huittinen, tfn (09) 160 55940.