Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki undertecknade avtal om skydd av investeringar mellan Finland och Algeriet

Pressmeddelande 15/2005
13.1.2005


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki undertecknade idag ett avtal mellan Finland och Algeriet om ömsesidigt främjande och skydd av investeringar vid en högtidlig ceremoni i Alger. För Algeriets del undertecknades avtalet av landets handelsminister Noureddine Boukrouh. Avtalet har förhandlats fram på initiativ av Algeriet, som i december 2002 tillställde Finland ett förslag till avtal och samtidigt föreslog förhandlingar. Förhandlingarna ägde rum i början förra månaden i Alger.

Genom avtalet försöker Finland trygga det finländska näringslivets verksamhetsförutsättningar i mållandet. Avtalet garanterar att finländska investeringar inte diskrimineras jämfört med landets egna och tredje länders investeringar och ökar investeringsmiljöns stabilitet och förutsägbarhet. Utöver att skydda investeringar vill man med avtalet även påverka målländernas ekonomiska utveckling och respekt för internationella normer för arbetslivet samt främja de sociala förhållandena och miljöskyddet i dessa länder.

Finland har gällande avtal om skydd av investeringar med 50 länder. Bland de afrikanska länderna har Finland hittills ingått avtal med Egypten, Moçambique, Marocko, Namibia, Sydafrika, Tanzania och Tunisien.

Algeriets ekonomi grundar sig på produktion av fossila bränslen, särskilt naturgas. Denna sektor står för över 95 procent av landets exportintäkter, 30 procent av BNP och 65 procent av statsbudgeten. Nationalekonomins avhängighet av fossila bränslen leder till att den ekonomiska balansen är mycket beroende av världsmarknadsprisernas fluktuationer. Den ekonomiska tillväxten under de senaste åren har till stor del berott på det stigande världsmarknadspriset på olja.

Inom Algeriets ekonomiska politik har man under den senaste tiden kraftigt betonat utländska direkta investeringars betydelse för att diversifiera strukturerna för landets näringsliv och målmedvetet försökt locka utländska företag till landet. För att öka de inhemska och utländska investeringarna har Algeriet bland annat reviderat sina investeringslagar och inrättat en myndighet för att locka utländska investeringar. De direkta utländska investeringarna har emellertid tills vidare koncentrerat sig på energiproduktionen och uppgår till drygt en miljard dollar på ett år. Genom att utveckla nätet av investeringsavtal försöker man till sin del göra det mera lockande att investera i landet.

Av de afrikanska länderna är Algeriet Finlands tredje viktigaste marknadsområde efter Sydafrika och Egypten, trots att landet endast för ett fåtal finländska företag utgör den primära exportdestinationen. Handelsrelationerna mellan Finland och Algeriet kännetecknas av en stor obalans i handelsutbytet. År 2003 motsvarade Finlands totala export till Algeriet 150 miljoner euro. Däremot importerade man endast för några miljoner. Finlands huvudsakliga exportartiklar till Algeriet är trävaror, papper och kartong samt olika maskiner, apparater och transportmateriel. Importen består av bränslen samt frukt och grönsaker.

Närmare upplysningar: enhetschef Jukka Nystén ([email protected]) tfn (09) 1605 5071, och pressekreterare Anna Tonttila ([email protected]) tfn (09) 1605 5356, utrikesministeriet.