Finlands bistånd till Asien 50 miljoner euro under tre år

Pressmeddelande 8/2005
7.1.2005


Finland ökar sitt bistånd till de områden som drabbats av flodvågskatastrofen. Man har beslutat öka det humanitära biståndets andel från tidigare 12 miljoner euro till sammanlagt 20 miljoner euro. Ökningen på 8 miljoner euro kommer att täckas med en tilläggsbudget. Utöver det humanitära biståndet beviljar Finland 2005-2007 sammanlagt 30 miljoner euro i återuppbyggnadsbistånd, huvudsakligen till Indonesien och Sri Lanka.

Återuppbyggnadsbiståndet kanaliseras främst genom FN-organisationerna och internationella institut för utvecklingsfinansiering. Även bilateralt stöd kommer att övervägas.

Vid det specialsammanträde som anordnades av Asean-länderna den 6 januari i Jakarta bedömde FN att det sammanlagda behovet av humanitärt bistånd uppgår till omkring en miljard dollar. Sammanlagt uppgår löftena om bistånd hittills till ungefär fyra miljarder dollar, så problemet är inte mängden utlovat bistånd, utan att löftena omsätts till konkreta anslag och praktisk biståndsverksamhet.

Europeiska unionens utrikes- och utvecklingssamarbetsministrar diskuterade samordningen av biståndet fredagen den 7 januari i Bryssel. Från Finland deltog utrikesminister Erkki Tuomioja och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki. Det internationella samfundets biståndsgivarkonferens kommer att hållas i Genève den 11 januari.

Närmare upplysningar: tf. chefen för utrikesministeriets enhet för humanitärt bistånd Anneli Vuorinen, tfn 040 520 3916 och, vad gäller återuppbyggnaden, enhetschef Pekka Metso, tfn 040 521 0541.









global.finland.fi(Länk till en annan webbplats.)