Fredsbevararna hem från Cypern

Statsrådets informationsenhet Pressmeddelande 402/2004 14.12.2004

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade vid sitt möte tisdagen den 14 december frågan om att dra tillbaka de finländska trupperna från den fredsbevarande operationen UNFICYP på Cypern, läget för utvecklingen av EU:s stridskrafter samt det resurssamarbete som bedrivs inom ramen för Natos samarbete Partnerskap för fred.

Finland har i 40 år deltagit i den fredsbevarande operationen UNFICYP på Cypern, ända sedan den inleddes. Under den senaste tiden har Finland deltagit med bara tre fredsbevarare. Cypern har nu anslutit sig som medlem i EU och förbereder sig att också själv delta i krishanteringsuppgifter i andra länder. Läget är lugnt, trots att ön är delad, och i och med att FN:s förslag till lösning föll i folkomröstningen beslutade säkerhetsrådet att dra ner den fredsbevarande operationen UNFICYP. Finland har för avsikt att hemförlova de återstående fredsbevararna på sommaren 2005.

Vid mötet behandlades också i vilket läge beredningen av EU:s insatsstyrkor är efter EU:s resursmöte den 22 november.

Finland fortsätter med att utveckla interoperabiliteten och den militära prestationsförmågan inom ramen för Natos samarbete Partnerskap för fred genom att delta i det förnyade resursarbetet Partnerskap för fred. Utvecklandet av interoperabilitet och prestationsförmåga är viktigt för att Finland även i framtiden fullödigt skall kunna delta i internationella krishanteringsuppgifter.

Närmare upplysningar:
enhetschef Elina Kalkku, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5480
enhetens direktör Olli-Pekka Jalonen, försvarsministeriet, tfn (09) 1608 8154









FN