Europeiska unionen inleder anslutningsförhandlingar med Turkiet

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 407/2004
17.12.2004




Europeiska rådet beslöt vid sitt möte i Bryssel den 16 och 17 december att anslutningsförhandlingar med Turkiet inleds den 3 oktober 2005. En förutsättning för inledandet av förhandlingarna är att Turkiet vid denna tidpunkt har satt i kraft de sex lagändringar som Europeiska kommissionen fastställt. EU-länderna uttryckte sin tillfredsställelse över att Turkiet beslöt att underteckna tilläggsprotokollet till det s.k. Ankara-avtalet mellan EU och Turkiet, vilket kan tolkas som ett steg i riktning mot att Turkiet erkänner republiken Cypern.

Bulgarien och Rumänien uppmanades av Europeiska rådet att fullfölja anslutningsavtalet, så att det kan undertecknas i april 2005. Man hoppas att länderna skall anslutas till unionen i januari 2007. Anslutningsförhandlingarna med Kroatien inleds i mars 2005, ifall landet samarbetar med den internationella krigsförbrytartribunalen för före detta Jugoslavien (ICTY).

Europeiska rådet diskuterade det arbete som hittills utförts inom terrorismbekämpningen. Medlemsländerna uppmanades att utan dröjsmål verkställa de åtgärder man redan tidigare kommit överens om. Förbättringar efterlystes särskilt i informationsutbytet mellan de enheter som ansvarar för terrorismbekämpning.

Vid mötet noterades för kännedom lägesrapporten från ordförandelandet Holland om beredningen av finansieringsramarna 2007-2013. Det fastställdes att målet är att förhandlingarna gällande finansieringsramarna skall vara slutförda före utgången av juni månad 2005.

Europeiska rådet antog en EU-strategi för narkotikafrågor för perioden 2005-2012. Syftet med strategin är att bekämpa bruket av narkotika samt den illegala narkotikahandeln. Tillsammans med FN:s generalsekreterare Kofi Annan, som var gäst vid Europeiska rådet, diskuterade rådet hot och utmaningar i det 21:a århundradet, begreppet kollektiv säkerhet samt åtgärder för bekämpning av fattigdom.

I samband med mötet diskuterade EU-utrikesministrarna situationen i Ukraina och även i korthet situationen i Iran och i Mellanöstern samt de transatlantiska relationerna. Europeiska rådet antog ett uttalande gällande Ukraina i vilket man betonar de möjligheter grannskapspolitiken och den handlingsplan som lagts fram i samband därmed erbjuder för utvecklandet av relationerna mellan EU och Ukraina. I ett uttalande som gäller fredsprocessen i Mellanöstern uppmuntras Israel och palestinierna till fortsatt samarbete bl.a. för att säkerställa att de palestinska valen förlöper smidigt. I fråga om förbudet om vapenexport till Kina bekräftade Europeiska rådet sin politiska vilja att fortsätta ansträngningarna för att upphäva förbudet.


Ytterligare information: statssekreteraren för EU-ärenden Antti Peltomäki, tfn (09) 1602 2180 och understatssekreteraren för EU-ärenden Jari Luoto, tfn (09) 1602 2182, statsrådets EU-sekretariat














EU