Förlust av finskt medborgarskap vid 22 års ålder

En finsk medborgare som också har medborgarskap i en annan stat förlorar automatiskt sitt finska medborgarskap vid 22 års ålder ifall du inte har en tillräcklig anknytning till Finland.

Om du har tillräcklig anknytning till Finland behåller du ditt finska medborgarskap. Din anknytning är tillräcklig om du:

  • är född i Finland och din hemkommun är i Finland när du fyller 22 år, eller
  • har bott i Finland eller i ett annat nordiskt land (Danmark, Island, Norge eller Sverige) i sammanlagt sju år innan du fyllde 22 år, eller
  • är 18–21 år gammal och
    • har ansökt om finskt pass/identitetskort eller har fått finskt pass/identitetskort, eller
    • har gjort eller håller på att göra din värnplikt, civiltjänst eller frivilliga militärtjänst för kvinnor i Finland, eller
    • har fått finskt medborgarskap på ansökan eller efter anmälan, eller
    • har anmält till en finsk beskickning(Länk till en annan webbplats.) utomlands eller till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata(Länk till en annan webbplats.) i Finland att du vill behålla ditt medborgarskap. Du kan inte göra anmälan till ett honorärkonsulat eller till Migrationsverket. Du får formulera anmälan fritt, och den ska vara skriftlig.

NY WEBBLANKETT FÖR DIG SOM ÄR 18–21 ÅR OCH FINSK MEDBORGARE

En 18–21-åring som är medborgare i både Finland och en annan stat kan anmäla att hen vill bevara sitt finska medborgarskap med en ny webblankett till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Ärendet kan även i fortsättning anmälas på en pappersblankett vid en finsk beskickning eller med en fritt formulerad anmälan.

Tilläggsinformation:

- Migrationsverket: Behållande av finskt medborgarskap när du fyller 22 år(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
- Migrationsverket:  Förlust av finskt medborgarskap(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)  
- Myndigheten för digitalisering och befolkningdata (DDV): Anmälan om behållande av finskt medborgarskap(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
- Medborgarskapslagen 359/2003(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) 

Information om risken för att förlora ditt medborgarskap


Migrationsverket meddelar om risken för att förlora sitt medborgarskap till de personer med finskt medborgarskap, som har haft sin hemkommun i Finland i mindre än sju år och vars adressuppgifter finns i befolkningsdatasystemet.

Därför är det viktigt att dina aktuella uppgifter finns i befolkningsdatasystemet. Du kan kontrollera dina uppgifter hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata(Länk till en annan webbplats.)

Tilläggsuppgifter: DDV Boende utomlands(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) 

Om du redan har förlorat ditt finska medborgarskap


Om du har förlorat ditt finska medborgarskap vid 22 års ålder på grund av att du saknar tillräcklig anknytning till Finland, kan du få tillbaka ditt medborgarskap efter anmälan.

Sök medborgarskap med Medborgarskapsanmälan för tidigare finsk medborgare, KAN_7(Länk till en annan webbplats.)