Suomen suurlähettiläs Arabiemiirikunnissa ja Bahrainissa

Marianne Nissilä on Suomen suurlähettiläs Arabiemiraateissa ja Bahrainissa

 

Aloitin 1.6. suurlähettiläänä Abu Dhabissa hienoa työtä tehneen Riitta Swanin seuraajana. Minulle tämä on myös henkilökohtaisesti uusi alku tehtyäni hyvin Eurooppa-painotteisia töitä viimeiset 25 vuotta. Bryssel, Pariisi ja Haag ovat vanhoja kotikaupunkejani.

Sen sijaan Arabian niemimaa on entuudestaan tuttu vain työ- ja lomamatkoilta. Odotankin nyt innostuneena syvällisempää perehtymistä maahan, alueeseen ja laajemmin arabikulttuuriin.

Diplomaattiura rakentuu kuitenkin aina myös menneen kokemuksen varaan: 1990-2000 luvun vaihteessa tein töitä tiiviisti Lähi-idän kysymysten parissa Helsingissä ja Pariisissa. Viime vuodet ovat menneet koulutusviennin edistämisessä ja Persianlahden alue on ollut siinä ykkösmarkkina. Ja tuskin kahdeksan vuoden yhtäjaksoisesta kokemuksesta kovimmista EU-neuvotteluväännöistä on haittaa tämänkään työn hoitamisessa.

Ennen saapumistani paikan päälle Abu Dhabiin tein Helsingissä laajan liki neljänkymmenen tapaamisen valmistautumiskierroksen. Sen perusteella minulle on ilmiselvää, että Abu Dhabin suurlähetystöltä odotetaan entistä enemmän erityisesti alueellisen tilanteen ja tulevan EXPO2020-maailmannäyttelyn vuoksi.

Jaamme pienen, mutta terhakan tiimimme työpanoksen tätä nykyä kolmen päätehtävän kesken: yritysten tukemiseen tähtäävän Team Finland -työn, poliittisten kysymysten seurannan ja raportoinnin sekä konsuli- ja kansalaispalveluiden kesken. Ei aivan pieni paketti hoidettavaksi.

Työni siltojen rakentajana Suomen ja Arabiemiraattien, Qatarin sekä Bahrainin välillä on nyt alkamassa. Tätä työtä ei ole mahdollista tehdä yksin. Toivottavasti löydämme tapoja tehdä sitä yhdessä!

Marianne Nissilä

Suurlähettiläs

Abu Dhabi, 2.6.2019

 

Ansioluettelo: Marianne Nissilä