Yritystarina: Miten onnistua Etelä-Afrikassa – IDcontrolin kokemuksia

Suomalainen PK-yritys IDcontrol, joka tarjoaa pilvipalveluun perustuvaa turvallista kulunvalvontaa, on ollut Etelä-Afrikassa aktiivinen useita vuosia. Kolme vuotta sitten IDcontrol perusti Kapkaupunkiin yhtiön, joka hoitaa maahantuonnin Etelä-Afrikkaan ja toimii paikallisesti partnereiden kautta. Toimitusjohtaja Markku Raitanen kertoo alla kokemuksistaan Etelä-Afrikan markkinoilla toimimisesta.

- Pitkäaikainen liiketuttava ehdotti muutama vuosi sitten, että perustamme yhteisen yrityksen Etelä-Afrikkaan. Vuonna 2019 aloitimme toiminnan ja omistajina ovat meidän lisäksi saksalainen yhteistyökumppanimme sekä englantilainen paikallinen turvatekniikan konkari, joka toimii myös yrityksen toimitusjohtajana. Meillä kaikilla on omat vahvuutemme, jotka täydentävät toisiaan, Markku Raitanen kertoo.

- Suojellaksemme IDcontrol Oy:n toimintaa Suomessa, perustimme ns. holding-yhtiön, - joka omistaa Etelä-Afrikan yhtiön. Jos tulisi oikeudellisia ongelmia, niin holding-yhtiön voi lopettaa ilman että se vaikuttaa suomalaiseen yritykseen.


Ovilukija ohjelmoidaan puhelimen avulla kohteessa

IDcontrolin tuotteilla seurataan tavaroita tai henkilöitä

Suomessa valmistettu pilvipalveluun perustuva kulunvalvonta on yrityksen päätuote, mutta Etelä-Afrikassa myydään myös muita pohjoismaisia ja eurooppalaisia yhteensopivia tuotteita, kuten logistiikkalukijoita ja sähkölukkoja. Yrityksen muita toimialoja ovat RFID lukijat ja tunnisteet sekä henkilöportit ja turvasulut, jotka soveltuvat hyvin esimerkiksi kouluihin, toimistoihin ja liikuntapuistoihin. Kaikilla tuotteilla seurataan tuotteita, tavaroita tai henkilöitä. 

- Meidän asiakaskuntamme Etelä-Afrikassa on enimmäkseen yksityiset yritykset, jotka tarvitsevat turvallista kulunvalvontaa, kuten esimerkiksi toimistot, yksityiset yliopistot ja koulut. Julkishallintoon on vaikea päästä, jos ei ole korkeinta B-BBEE-luokitusta (Broad Based Black Economic Empowerment) ja pitkiä suhteita. Meidän luokituksemme on tällä hetkellä neljä, mutta yhteistyökumppaneiden kautta pääsemme korkeimpaan 1-tasoon, Raitanen sanoo.

IDcontrolin tuotteiden etu perustuu avoimuuteen. Kulunvalvonta on tietoturvallisesti paikallisessa pilvipalvelussa ja ovilukijana voi käyttää minkä tahansa valmistajan lukijaa. Tällä tavalla hinta ei nouse liian korkeaksi, verrattuna moneen kilpailijaan, joiden kulunvalvonta edellyttää usein saman toimittajan lukijaa.

Kasvavat markkinat

Raitasen mukaan eurooppalaiset tuotteet ovat suosittuja Etelä-Afrikassa ja erityisesti pohjoismaat ovat nyt kovassa huudossa tietoturvallisuuden takia.

- Kiinalaiset ovat rakentaneet paljon infrastruktuuria maanosaan, mutta tuovat useimmiten omat työntekijät eivätkä luo juurikaan työpaikkoja paikallisille. Tällä hetkellä nuorisotyöttömyys on yli 35 %, mikä on kuin tikittävä aikapommi. Partnereiden avulla tarjoamme työtä paikallisille.

Etelä-Afrikka on iso ja kasvava markkina, pelkästään Gautengin alue on kaksi kertaa Suomen kokoinen markkina. Maassa on maataloutta, luonnonvaroja, kaivosteollisuutta, mahdollisuuksia koulutusvientiin ja muuhun palveluvientiin.

- Etelä-Afrikkalaiset ovat apartheidin jäljiltä tottuneita tekemään kaiken itse, ja se luova osaaminen on pk-yrityksille sopiva, Raitanen pohtii.

- Afrikan maista se on myös dynaamisin, ja voi toimia ponnahduslautana kauppoihin muiden Afrikan maiden kanssa. Etelä-Afrikan referenssit ovat esimerkiksi auttaneet meitä Länsi-Afrikan kaupassa, hän lisää.

Etelä-Afrikassa kaikki puhuvat englantia ja käyttäytyvät johdonmukaisesti kokouksissa. Suhteita muihin Afrikan maihin voi luoda myös Johannesburgista käsin. Yhteiskunta on vakaa verrattuna muihin Afrikan maihin ja oikeuslaitos toimiva.

- Rikollisuutta ja vaaroja on, mutta vähemmän kuin muualla Afrikassa, Raitanen tähdentää.


Digiovi-järjestelmää on erittäin helppo käyttää verkkoyhteyksien avulla ajasta ja paikasta riippumatta ja se on yhteensopiva monen järjestelmän kanssa.

Haasteisiin pitää varautua

Raitasen mielestä afrikkalainen aikakäsite voi olla eurooppalaiselle haaste.

- Pitää valmistautua vuosien työhön. Päätökset venyvät, eikä pikavoittoja ole, hän sanoo.

Korruptiota esiintyy, mutta Raitasen ehdoton kanta on, että siihen ei kannata lähteä. Koska myyntisaamisia voi olla vaikea saada jälkikäteen, hän suosittelee, että aina sovitaan etumaksukaupoista.  Kurssivaihtelut randin ja euron välillä voivat olla suuria, joten eurokauppa on paras vaihtoehto.

- IDcontrolin sisaryritys, Advanced ID Solutions(Linkki toiselle web-sivustolle.), tarjoaa asiakkaille hinnat paikallisessa valuutassa ja toimii meillä kurssivaihtelun puskurina, Raitanen sanoo.

Verkostot ovat ensiarvoisen tärkeitä Etelä-Afrikassa ja Raitanen hyödyntää edelleen monia vuosia sitten luotuja kontakteja silloin kun on tarve. Pohjoismaisia kontakteja kannattaa hyödyntää, sekä Team Finlandin osaavaa ja aktiivista tiimiä.

- Kenet tuntee, on ykkösasia, hän painottaa. 

Välimatkat ovat myös pitkiä johtuen maan koosta. Etelä-Afrikka on noin neljä kertaa Suomen kokoinen.

Sähkökatkoja tulee usein

Etelä-Afrikassa on sähköstä pula, ja sitä säännellään kiertävien sähkökatkosten avulla, ns. load shedding.  Verkkoyhteydet eivät aina toimi hyvin mutta tilanne on paranemassa päin. Isot dataliittymät ovat kalliit ja kiinteää verkkoa kannattaa suosia.

- Jos haluaa myydä julkiselle puolelle, niin täytyy panostaa B-BBEE-luokitukseen. Yksityisille yrityksille se ei ole samalla tavalla tärkeää, Raitanen sanoo.

Etelä-Afrikassa on paljon pieniä yrityksiä ja yrittäjyyttä arvostetaan, joten yrityksen perustaminen on tehty helpoksi.

- Hakemuksen voi täyttää verkossa ja y-tunnuksen saa noin viikossa. Siihen tarvitaan passikopio ja virallinen osoite, jonka voi saada vaikka vuokraamalla toimistohotellista tilan, Raitanen opastaa.

Raitasen neuvoja Etelä-Afrikassa menestymiseen:

- Perehdy maahan, historiaan ja markkinoihin.

- Nauti siellä käymisestä, tutustu maahan. Ei pelkästään Johannesburgiin, Kapkaupunkiin ja viinialueisiin, vaan käy myös pienemmillä paikkakunnilla, muuten et tunne Etelä-Afrikkaa.

- Pitkäjänteisyys toiminnassa, ei pikavoittoja.

- Luo verkostoja ja rakenna luottamusta.

- Käytä aikaa kuvioiden näkemiseen, kuka päättää oikeasti.

- Yrityksen perustaminen ja pankkitilin avaaminen on helppoa. Y-tunnuksen saa noin viikossa ja netissä löytyy yrityksen perustamisprosessi www.cipc.co.za(Linkki toiselle web-sivustolle.).

- Hyödynnä pohjoismaista verkostoa ja Team Finlandin osaavaa ja aktiivista tiimiä.

Teksti: Catarina Stewen