Statsrådet föreslår att avtalet om försvarssamarbete mellan Finland och Förenta staterna ska undertecknas

Statsrådet beslutade vid sitt allmänna sammanträde den 14 december 2023 att föreslå att republikens president ger försvarsminister Antti Häkkänen, eller om han har förhinder, utrikesminister Elina Valtonen, fullmakt att underteckna avtalet om försvarssamarbete med Förenta staterna.

Avtalet undertecknas i Washington DC måndagen den 18 december. Avtalet innehåller bestämmelser som hör till lagstiftningsområdet och kräver således riksdagens godkännande. Efter att avtalet har undertecknats inleder utrikesministeriet arbetet med att bereda en regeringsproposition om godkännande av avtalet och ikraftträdande av de bestämmelser i avtalet som hör till lagstiftningsområdet.

Förenta staterna är en av Finlands viktigaste allierade. Finland beslutade i augusti 2022 att inleda förhandlingar med Förenta staterna om ett försvarssamarbetsavtal (Defence Cooperation Agreement DCA) som är ett internationellt avtal som är bindande för Finland. I förhandlingarna nåddes i slutet av oktober 2023 ett förhandlingsresultat som republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott (TP-UTVA) förordade den 27 november 2023. Riksdagen har regelbundet informerats om förhandlingarna i enlighet med 47 § och 97 § i grundlagen.

”Försvarssamarbetsavtalet fördjupar ytterligare Finlands och Förenta staternas bilaterala alliansförbindelse. DCA stärker Finlands säkerhet och försvarsförmåga och möjliggör samarbete i alla säkerhetssituationer. Avtalet har också regional betydelse, och det främjar Finlands deltagande i Natos kollektiva försvar”, säger utrikesminister Elina Valtonen.

Avtalet stärker Finlands försvar bland annat genom att möjliggöra amerikanska styrkors närvaro och övningsverksamhet och förhandsplacering av försvarsmateriel på finskt territorium. På det sättet stödjer avtalet också implementeringen av det kollektiva försvaret och avskräckningen.

”Finland har haft ett nära försvarssamarbete med Förenta staterna redan från början av 1990-talet, och DCA skulle inte vara möjligt utan detta långsiktiga samarbete. Att underteckna DCA-avtalet innebär inte att vi  har kommit till en ändpunkt, utan att vi tagit ett nytt steg mot ett ännu närmare samarbete mellan Finlands och Förenta staternas försvarsförvaltningar. Avtalet som är ett uttryck för Förenta staternas engagemang i Finlands säkerhet skapar också förutsättningar för samarbete i krissituationer. Finland kommer i fortsättningen inte att försvara sig ensam, utan som medlem i Nato och tillsammans med Förenta staterna”, säger försvarsminister Antti Häkkänen.

DCA-avtalet gäller bland annat Förenta staternas tillträde till och användning av överenskomna faciliteter och områden, förhandsplacering av försvarsmateriel, utrustning och material på finskt territorium, amerikanska luftfarkosters, fartygs och fordons ankomst till och rörelse i landet, organisering av säkerheten för Förenta staternas styrkor och de faciliteter och områden som styrkorna använder, straffrättslig behörighet och praktiska frågor som gäller styrkornas verksamhet på finskt territorium. De överenskomna faciliteterna och områdena anges i bilagan till avtalet. Finland ger Förenta staterna obehindrat tillträde till och rätt att använda de överenskomna faciliteterna och områdena för ändamål som anges i avtalet. Samarbetet mellan Finland och Förenta staterna fokuserar i regel på de objekt som anges i bilagan. DCA-avtalet tillämpas dock inom hela Finland.

Förenta staterna åtar sig att i all avtalsenlig verksamhet respektera Finlands suveränitet, lagstiftning och internationella åtaganden. De centrala bestämmelserna i avtalet innehåller också avtalsparternas skyldigheter i fråga om samråd och beaktande av gemensamma synpunkter samt samordning av åtgärderna när avtalet tillämpas. 

Mer information