Nya utspel i Finlands och Tanzanias samarbete

Finland och Tanzania förhandlade om sitt utvecklingssamarbetes former i början av oktober. Man beslöt fortsätta med de metoder som visat sig fungerande, men nya spelöppningar sÅg ocksÅ dagens ljus.

Finlands och Tanzanias samarbetsförhandlingar fördes den 7 oktober i Dar es Salaam. Förra gÅngen motsvarande förhandlingar bedrevs skedde det i februari År 2005, dÅ man undertecknade ett avtal om riktlinjerna för samarbetets former.

Samarbetsförhandlingarna År 2008 koncentrerade sig pÅ utvecklingspolitiska frÅgor och de tvÅ ländernas utvecklingssamarbete. Marken för förhandlingarna bereddes bland annat vid det evenemang för intressegrupper som utrikesministeriet ordnade i slutet av september. DÅ deltog ungefär fyrtio personer, frÅn ministeriet eller utomstÅende, som sköter TanzaniafrÅgor eller annars intresserar sig för dem. Man behandlade bland annat ett utkast till förhandlingsmandat som utarbetats av ministeriet.

Den slutliga förhandlingsagendan slogs sedan fast tillsammans med tanzanierna. Finlands delegation leddes av utrikesministeriets biträdande chef för Afrika och Mellanösternavdelningen, Sirpa Mäenpää. Den utvecklingspolitiska kommissionen representerades av Vaili Jämsä-Uusitalo, och Tanzanias delegation leddes i sin tur av finansministeriets biträdande statssekreterare Ramadhani Mussa Khijjah.

Tyngdpunkterna miljö, jordbruk och regionutveckling

Man enades om att de tematiska tyngdpunkterna för Finlands och Tanzanias samarbete ska vara skog och miljö, jordbruk och bioenergi samt regionutveckling. Tanzanierna framhävde breda sektorprogram och allmänt budgetstöd som lyckade stödformer. Under de kommande Åren kommer det allmänna budgetstöd som Finland beviljar Tanzania att uppgÅ till högst 15 miljoner euro per År.

Stödet till skogssektorn fortsätter inom ramarna för det nya nationella skogsprogrammet. När klimatförändringarnas konsekvenser diskuterades framställde Tanzania ett önskemÅl om att Finland skulle stödja jordbrukssektorns korgfond.

Under förhandlingarna konstaterade man att det första förverklingsskedet av stödprojektet för hÅllbar markanvändning och miljöförvaltning pÅ Zanzibar (Sustainable Management of Land and Environment, SMOLE) upphör i juni nästa År. Man har redan utarbetat ett projektutkast men det kräver ännu bedömning innan offerttävlan kan utlysas.

Beträffande regionutvecklingen konstaterades det att Finland har understött tvÅ sektorprogram och att stödet till dem fortsätter. Samtidigt bekräftade man att Finland fortsätter som parallell ordförande för lokalförvaltningens bistÅndsgivargrupp. Tanzania informerade om det lÅngvariga samarbetet i länen Mtwara och Lindi och om det stödprojekt för lokala näringar (District Economic and Social Empowerment Programme, DESEMP) som hÅller pÅ att förberedas. Parterna ansÅg att dokumentet som gäller projektets förverklingsskede ännu mÅste bedömas och omformas grundligt. Bedömningen mÅste underkastas en öppen offerttävlan, likasÅ det egentliga projektförverkligandet.

Användningen av anslag för lokalt samarbete (PYM) togs ocksÅ upp. Finland stödjer de tanzaniska medborgarorganisationernas projekt med ungefär en miljon euro om Året. Strategin för lokalt samarbete förnyas före utgÅngen av År 2008.

Finland förhÅller sig mycket reserverat till Tanzanias planer pÅ att grunda en riksdagsledamöternas utvecklingsfond (Constituency Development Fund, CDF). Finland bad om mera information gällande dessa planer.

Spelöppningar i samarbetet mellan institutioner

Bägge parter var nöjda med Tanzanias kommunikations-, vetenskaps och teknologiministeriums initiativ att stödja informationssamhällssektorn. TEKES bedömer som bäst hur Finlands nya instrument för samarbete mellan institutioner (IKI) pÅverkar samarbetet i branschen. Tanzania hoppades pÅ stöd frÅn Finland ocksÅ för att utveckla ett nationellt system för identitetskort.

Tanzania betonade betydelsen av att elnätet och eldistributionen utvecklas och en stödappell är redan under beredning. Samtidigt bad Tanzania ocksÅ om stöd för att anskaffa mobila generatorer av märket Wärtsilä till landsbygden.

Underhandlarna hoppades ocksÅ pÅ finskt stöd för att konsolidera förvaltningen. Tanzania har för avsikt att till Finland överlämna ett specificerat förslag till utveckling av finansministeriets personalkapacitet. Dessutom kommer ett nytt institut för hÅllbar utveckling att inrättas i Tanzania. BÅda parterna ansÅg att planen var förnuftig och en öppen offerttävlan om konsultarbetet kan utlysas. Tanzanierna föreslog att institutet ska placeras i närheten av Dar es Salaams universitet.

Tanzania pÅpekade att man bör uppdatera Finlands och Tanzanias avtal som förhindrar dubbel inkomst- och förmögenhetsskatt samt skattefusk (SopS 69-70/1978) sÅ att det harmonierar med den nuvarande lagstiftningen. Tanzanias representanter lovade leverera ett avtalsutkast till Finland.

Följande samarbetsförhandlingar kommer att hÅllas vid behov.

Närmare upplysningar: enheten för öst- och Västafrika, utrikessekreterare Matti Kiisseli, tel. (09) 1605 6271 eller e-post: [email protected]