Tanzania: Kisarawe visar vägen

I kommunen Kisarawe nära Dar es Salaam begrundade man i slutet av februari de offentliga medlen och hur de används. Ambassadör Juhani Toivonen överräckte understöd från ambassaden till ett projekt som övervakar medelanvändning.

Kommundirektören Knanifa Karamagi och ambassadör Juhani Toivonen. Foto: Ville Saikku Kommundirektören Knanifa Karamagi och ambassadör Juhani Toivonen. Foto: Ville Saikku

Medborgarorganisationen Development Concern (DeCo) har sedan mars månad i fjol i Kisarawe undervisat i hur man följer upp de offentliga medlens användning. Med hjälp av PETS eller Public Expenditure Tracking System har bybor, byledare och kommunfullmäktige kunnat följa med till vad de offentliga medlen används - och ifrågasätta ledarnas motiveringar.

Finlands ambassad understödde projektets första skede ifjol med 24 000 euro. För det andra skedet som äger rum mellan mars och september fördubblas stödet, och metoden sprids till åtta valdistrikt i Kisarawe och grannkommunen Kibaha.

Det var den finska experten från Världsbanken Ritva Reinikka som lanserade PETS-systemet i Uganda år 1996. Systemet avslöjar diskrepanser i finansflöden och mäter hur stor andel av finansieringen som når sitt mål. PETS samlar också in uppgifter om kommunal service så som skolors, hälsostationers, el- och vägverks offentliga finansiering, samt om de kommunala tjänsternas standard och kvalitet.

Tack vara PETS minskade läckorna i finansieringen av grundutbildningen i Uganda till 20 % år 2001, jämfört med åren 1991-1995 då nästan 90 % av utbildningssektorns finansiering hamnade någon annanstans än där den borde.

I Tanzania tog man metoden i bruk år 2004 i samband med ett utvecklingsprogram för grundutbildningen. Systemet täckte hela landet men motsvarade inte förväntningarna. Med hjälp av PETS kunde man ändå avslöja och dokumentera vissa systematiska svagheter i det penningflöde som var avsett för landets lågstadier.

Efter att PETS hade misslyckats på nationell nivå övergav man ändå inte metoden utan komprimerade den till en form som bättre passade på kommunal nivå.

Kisawares kommundirektör Knanifa Karamagi anser att det första skedet av PETS var en succé. ”Tack vare PETS har människor förstått att de pengar som kommer från staten och utvecklingspartners är avsedda att förbättra deras liv”, analyserar han.

”Nu lyssnar man på oss”

Sinahila Jeta berättade om det första skedets ris och rosor. Foto: Ville Saikku Sinahila Jeta berättade om det första skedets ris och rosor. Foto: Ville Saikku

70-åriga fullmäktigeledamoten Sinahila Jeta beskriver utvecklingen: ”Förut ville tjänstemännen inte tala med oss. Nu lyssnar man på oss och tar våra ärenden på allvar”.  Enligt honom är det numera mycket svårare för entreprenörer att stoppa projektmedel i egen ficka  eftersom kommunfullmäktige känner till den totala budgeten, de planerade projekten och tidtabellerna. Försändelserna av gamla mediciner har också upphört när Sinahila och hans grupp granskar de läkemedel som sänds till Kibutas kliniker.

Eftersom varje ny medicinförsändelse och varje nytt projekt kräver att en fullmäktigeledamot är närvarande, är resandet ett ständigt problem. ”Också hälsovårdssektorn lider av bristen på transportmedel, det finns ingen transport från klinikerna till sjukhusen”, berättar Sinahila.

Det finns också andra problem men Sinahila anser att PETS första skede var en framgång. Nu väntar han med iver på dess fortsättning i grannskapens valdistrikt.

Sinahila som arbetar som mark- och vattenbyggnadsingenjör förargas över att missbruket börjar på nytt så fort kontrollerna slappnar.

Ville Saikku, Dar es Salaam

PETS syns i form av bättre service

Finland är väldigt starkt med och stödjer lokalförvaltningsreformen i Tanzania. För att man effektivt ska kunna utnyttja kommunernas större beslutsmakt när det gäller planering och beslutsfattande, som reformen leder till, behövs medvetna kommuninvånare och någon som representerar dem. PETS är ett praktiskt redskap för kommuninvånare och kommunalfullmäktige för att övervaka kommunens offentliga medel och ingripa i eventuella missförhållanden – dvs för att delta i en demokratisk process.

Exemplet Kisarawe visar att också kommunens tjänstemän har nytta av metoden, för ofta finns det för få tjänstemän för att övervaka de stora kommunernas alla hörn. Mest gagnar den förbättrade förvaltningen kommuninvånarna i form av bättre undervisning, hälsovård och annan service. På köpet lär de sig kommunaldemokrati i praktiken.