Bistånd som mottagaren bestämmer om själv

På onsdagen undertecknade utvecklingsminister Heidi Hautala och Tanzanias finansminister William Mgimwa ett avtal om budgetstöd. Ministrarna konstaterade att budgetstödet ökar Tanzanias ägarskap i den hjälp som riktas till landet.

Kamerorna smattrade medan utvecklingsminister Heidi Hautala och Tanzanias finansminister William Mgimwa undertecknade avtalet om budgetstöd mellan länderna. Avtalet undertecknades i staden Arusha i Tanzania där de båda ministrarna deltog i Afrikanska utvecklingsbankens årsmöte.

”Tanzania önskade att få hjälp i form av budgetstöd, eftersom det ökar regeringens ägarskap och inflytande, och på så vis stärker bruket av nationella system”, sade finansminister Mgimwa i sitt tal. Han tackade Finland för det värdefulla stödet som stärker den långvariga relationen mellan länderna och hjälper Tanzania att minska fattigdomen i landet.

Budgetstödet ökar genomskinligheten

I Kisarawei närheten av Dar es Salaam har man lärt sig hur man följer upp användningen av allmänna medel. Foto: Tiina KirkasI Kisarawei närheten av Dar es Salaam har man lärt sig hur man följer upp användningen av allmänna medel. Foto: Tiina Kirkas

Enligt avtalet är Finlands budgetstöd till Tanzania 10 miljoner euro i år. Stödet är den enda form av bistånd som ges direkt till landets budget, så att landets parlament ansvarar för användningen och övervakningen i enlighet med landets lagstiftning, egna beslutsprocesser och övervakningsmekanismer. Också de andra nordiska länderna och internationella finansinstitut, som Afrikanska utvecklingsbanken och Världsbanken, ger direkt budgetstöd till Tanzania. Stödet uppgår sammanlagt till ca 350 miljoner euro.

Minister Hautala ser budgetstödet som ett tecken på det ömsesidiga förtroendet länderna emellan.

”Stödet visar ländernas gemensamma vilja att satsa på öppenhet, genomskinlighet och ansvarstagande förvaltning.”

Inte en öppen check

Trots att mottagaren har ansvar för beslut och uppföljning, är budgetstödet inte en öppen check. Det har fastställts klara målsättningar för stödet och verkställandet av målen följs upp och utvärderas på årlig basis . Genom förhandlingarna om budgetstödet har bidragsgivarna till exempel på ett avgörande sätt kunnat påverka utvecklingen av Tanzanias revisionsmekanismer.

Under tidigare år har Tanzania haft svårigheter att få till stånd överenskomna reformer av förvaltningen och det har lett till att budgetstödet har minskat. Korruptionsbrotten som avslöjades 2007 har kommit inför rätta, men processen är långsam och inte ännu slutförd.

Fokus på mänskliga rättigheter och god förvaltning

Enligt bedömningar av resultatet för 2011 har situationen i landet förbättrats. Särskilt beröm får den resultatinriktade inställningen, den ökade genomskinligheten, insatserna mot korruptionen och hur landets högsta ledning engagerat sig i dem.

Minister Hautala konstaterade att enligt EU:s nya riktlinjer kommer mänskliga rättigheter och god förvaltning att betonas allt starkare i avtal om budgetstöd i framtiden. God förvaltning och ansvarighet har blivit särskilt betydelsefulla och aktuella nu när man hittat stora tillgångar av bland annat naturgas i landet.

”Det är mycket viktigt att inkomsterna från naturresurserna fördelas jämnt och verkligen förbättrar folkets möjligheter.”