Minister Lehtomäki bekantar sig med utvecklingssamarbetet i Etiopien och Kenya


Utvecklingspolitiska avdelningen
Pressmeddelande
17.11.2003


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki reser till Afrikas horn för att bekanta sig med utvecklingssamarbetet i Etiopien och Kenya den 20-24 november.

Etiopien hör till världens fattigaste länder och är en av Finlands mest långvariga utvecklingssamarbetsparter. Under det senaste året har Etiopien varit aktuellt på grund av torkan och hungersnöden i området. Etiopiens regering har utarbetat ett program för att minska fattigdomen och genomför det med stöd av biståndsgivare. Som en del av programmet försöker Etiopien göra sina yttre förbindelser mera mångsidiga bland annat genom att utveckla utrikeshandeln och turismen. Finland stöder bland annat lärarutbildning och landsbygdens vattenförsörjning i Etiopien.

Under sin resa träffar minister Lehtomäki ministrar vid Etiopiens finans- och utvecklingsministerier och ledande personer inom Afrikanska unionen, som har sitt högkvarter i Addis Abeba. Hon bekantar sig även med projektet för landsbygdens vattenförsörjning på fältet.

Även Kenya hör till Finlands långvariga samarbetsparter. Kenyas samarbete med de flesta biståndsgivare har under de senaste åren legat nere på grund av problemen med de mänskliga rättigheterna i landet, men håller nu på att återhämta sig. Tiden efter de val som hölls i slutet av förra året har visat att Kenya tydligt strävar mot demokrati.

Under ett besök på fältet i västra Kenya bekantar sig minister Lehtomäki med projekt inom boskapsskötsel och vattenförsörjning samt malariabekämpningsprogrammet som genomförts med stöd från Finland. I Nairobi träffar Lehtomäki generaldirektören för Habitat, FN:s center för mänskliga bosättningar, och bekantar sig med det arbete för att höja levnadsstandarden i slumområden som stöds av Finland. Dessutom träffar hon representanter för Kenyas regering och diskuterar det framtida utvecklingssamarbetets möjligheter. Trots att det i första hand är fråga om en resa i utvecklingssamarbetets tecken, finns även möten med representanter för näringslivet på dagordningen.

Närmare upplysningar: pressekreterare Pekka Aalto, tfn 09 1605 6292, och attaché Janne Oksanen, tfn 09 1605 6233, enheten för Öst- och Västafrika, samt ministerns specialmedarbetare Satu Mäki, tfn 040 829 3298.