Vilén: Fortsättning av strukturstödet bör garanteras även i ett utvidgat EU


Utrikeshandelsminister Jari Vilén, som i Finland ansvarar för EUs utvidgningsförhandlingar, poängterade betydelsen för utvidgningen för Europas framtid i ett tal vid det europeiska folkpartiets parlamentsgrupp i Saariselkä i Lappland den 6 maj.

"Det är naturligt att Finland som ett rikt och konstruktivt EU-land kommer att delta i de kostnader som uppstår pga EU-utvidgningen. Utvidgningen innebär framför allt upprätthållande av fred och stabilitet samt möjligheten att utveckla välstånd i Europa. Utvidgningen gagnar ekonomiskt även de nuvarande medlemsländerna eftersom den tillför de inre marknaderna 100 miljoner nya konsumenter. På lång sikt skulle det kosta EU mera att inte utvidgas än att utvidgas.

"När utvidgningen genomförs, bör man dock se till att områden i de nuvarande medlemsländerna som drabbats av strukturförvandlingen även i fortsättningen blir omhändertagna. Klimatet, de långa avstånden och den perifera positionen i Finland kommer även i framtiden att vara en lika stor utmaning som nu, så utvidgningen kan inte innebära att strukturbidragen går förlorade. Besluten om EUs interna penningfördelning bör vara rättvisa och balanserade i en union med 25 eller t.o.m. 30 medlemmar", konstaterade Vilén.

Det är förståeligt att medborgarna runt om i Europa är bekymrade över sin framtid i en utvidgad union. Detta har å sin sida skapat grogrund för olika ytterlighetsröreser i många EU-länder. Vilen fördömde på det skarpaste depolitiska rörelser som rider på nationalism och som karakteriseras av motstånd till öppet samhälle, mångkultur, marknadsekonomi och tolerans. "Jag är mycket glad över att det franska folket sade ett klart nej till yttersta högern", konstaterade Vilén.

Vilén framförde för representanterna för Europaparlamentets största fraktion sin glädje över att det i Finland inte uppstått någon betydande partipolitisk ytterlighetsrörelse. Vårt lands stabila politiska kultur, breda regeringar, höga utbildningsnivå och samarbetsförmåga hos olika intressegrupper har förhindrat dylika rörelser att växa i Finland.

Ytterligare information: specialmedarbetare Ukko Metsola gsm 040-751 5173.

.












EU