International Disability Alliance (IDA) som får finansiering av utrikesministeriet, åtgärdar ledarskaps- och jämlikhetsproblem

Organisationens nya styrgrupp ska genomföra reformer. De upptäckta problemen har inte direkt att göra med det projekt som Finland stödjer. Utrikesministeriet betalar dock inte stöd åt internationella civilsamhällesorganisationen under den tid som utredningen pågår.

International Disability Alliance representerar över tusen organisationer för personer med funktionsnedsättning runt om i världen. I november 2023 beställde Sveriges biståndsmyndighet Sida, som är en central finansiär av organisationen, en utredning om organisationens ledningsförfaranden, betalda arvoden till ledningen och förmånernas jämlikhet och skälighet. 

Utredningen blev klar i januari 2024 och den bekräftade misstankarna. På grund av detta har organisationen fått en ny styrgrupp, verksamhetsledaren har sagt upp sig och de ställföreträdande ledarna har inlett arbetet. Den nya ledningen kommer att vidta en rad åtgärder för att reformera organisationen och stärka ledarskapskulturen. 

Finlands nuvarande finansiering till organisationen (2,145 miljoner euro) går till ett projekt som ska förbättra de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna för personer med funktionsnedsättning i synnerhet i södra Afrika 2022–2024. De upptäckta problemen har inget direkt samband med det projekt som Finland stödjer. 

Utrikesministeriet har avbrutit utbetalningen av det statsunderstöd som beviljats IDA för den tid utredningarna pågår. Att avbryta utbetalning är en temporär åtgärd som grundar sig på statsunderstödslagen, vilket innebär att ministeriet kan avbryta utbetalningen av ett beviljat statsunderstöd för den tid det tar att utreda ärendet närmare. 

Utrikesministeriet tar alla misstankar om missbruk på allvar. Verksamheten i de organisationer som finansieras av utrikesministeriet ska grunda sig på transparenta verksamhetssätt och regler som tillämpas på lika villkor. Utrikesministeriet följer aktivt utredningen i samarbete med de andra biståndsgivarna som finansierar organisationen.

Mer information

  • Tarja Kangaskorte, enhetschef, enheten för politiska frågor om mänskliga rättigheter, tfn +358 295 359 292
  • Annamari Tornikoski, utvecklingspolitisk rådgivare, tfn +358 295 350 105
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].