Utländska arbetstagare har hittat servicestället In To

Verksamheten av FPA:s och Skatteförvaltningens gemensamma serviceställe In To fortsätter åtminstone till slutet av år 2010. På servicestället, som fyllde ett år i november, ger man råd åt utländska arbetstagare då de anlänt till Finland.

På servicestället In To har man redan betjänat över 3 000 utlänningar som kommit till huvudstadsregionen för att jobba, studera eller för att bli företagare samt arbetstagare som anställt utländsk arbetskraft. De största kundgrupperna har kommit från Estland, Ryssland, Indien och England. Den språkkunniga personalen på In To betjänar bl.a. på engelska, estniska, ryska och hindi. Med de flesta kunderna bereds både socialskydds- och beskattningsärenden.

  Verksamhetsidén har fått ett gott mottagande. Kunderna har tackat för att de kan sköta om många ärenden med ett besök och dessutom på sitt modersmål, berättar biträdande skattesekreterare Anna Öhman från Skatteförvaltningen.

 Det är viktigt för invandrare som flyttar till Finland på grund av arbete att inflyttningen görs så enkel som möjligt eftersom de ofta saknar stödnätverk i Finland.

  Beroende på det land som kunderna kommer ifrån vet de inte nödvändigtvis t.ex. att de ska själva ansöka om socialskyddet eftersom socialskyddssystemet i deras eget land är annorlunda. Kunder kontaktar ofta FPA först då de har blivit arbetslösa, varvid de nödvändigtvis inte längre har förutsättningar att bli omfattade av det finska socialskyddet, påpekar servicechef Sari Katajamäki från FPA-byrån på Kampen.

E-postrådgivning har blivit en del av serviceställets verksamhet

 På serviceställets webbplats http://www.infopankki.fi/sv-FI/into/(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) finns grundläggande information om socialskyddet och beskattningen i Finland. Mest besök på webbplatsen görs av ester och ryssar.

På webbplatsen finns serviceställets e-postadress. E-postrådgivningen har blivit en del av serviceställets dagliga verksamhet för In To har mottagit nästan 500 frågor via e-post. Servicestället In To finns i Bilhuset vid Kampens metrostation och betjänar kunder måndag till fredag kl. 9–12 och 13–16.

Ytterligare information:

Chef för Helsingfors försäkringsdistrikt Ritva Männynoksa, tfn 040 570 8767, fö[email protected]

Chef för huvudstadsregionens skattebyrå Eila Routama, tfn 040 511 1641, fö[email protected]

Foto: Matti Tirri.