Sofi Oksanen tilldelades Nordiska rådets litteraturpris

Sofi Oksanen Den finländska författaren Sofi Oksanen vann som väntat Nordiska rådets litteraturpris 2010 med sin roman Utrensning (Puhdistus). Boken berättar Estland nutidshistoria genom en generationskedja av kvinnor som blir utsatta för våld och förnedring - i krig och fred – men som alltid reser sig och går vidare.

Utrensning har fått mycket uppmärksamhet i medierna, och har toppat ett stort antal listor både i Finland och i de andra nordiska länderna. År 2008 belönades hon med Finlandiapriset och år 2009 med Runebergspriset.

Så här motiverar bedömningskommittén sitt val:

"Sofi Oksanens roman Utrensning utspelar sig på två tidsplan i Estland, men dess teman kärlek, svek, makt och maktlöshet är tidlösa. Utrensning vibrerar av spänning: outtalade hemligheter och djupt skamliga dåd brer ut sig som ett nätverk över boken och tvingar läsaren att läsa vidare. Med ett sällsynt exakt och drabbande språk beskriver Oksanen vad historien gör med den enskilda människan och historiens närvaro i nuet."

Utrensning Nordiska rådets litteraturpris är på 350 000 danska kronor (ca 460 000 kr). Priset har delats ut sedan 1962 till ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska språken. Det kan vara en roman, ett drama, en dikt-, en novell- eller en essäsamling. Vinnaren tar emot priset under Nordiska rådets session i Reykjavik i början av november 2010.
 

kultur