Rumäniens väg till EU har gått via Finland Rumäniens utrikesminister Mihai-Razvan Ungureanu besökte Finland den 22 juni.

"Finland är Rumäniens politiska gudfader. Vårt lands väg till EU ser ut att gå från Helsingfors till Helsingfors", konstaterade Rumäniens utrikesminister Mihai-Razvan Ungureanu, som besökte Finland dagen före midsommarafton. Toppmötet i Helsingfors 1999 fattade beslut om att inleda medlemskapsförhandlingar med Rumänien, och nu ser Rumänien enligt Ungureanu med tillit fram emot att cirkeln skall sluta sig och att beslutet om Rumäniens medlemskap skall fattas i höst under Finlands andra ordförandeskap. Ungureanu och hans värd, utrikesminister Erkki Tuomioja betonade dock båda vid en presskonferens den 22 juni att början på medlemskapet inte innebär slutet på reformerna.

"Vi strävar inte endast efter medlemskap i EU, utan efter en verklig integration i Europa", sade Ungureanu och underströk att en samhällsförändring kräver en långvarig utveckling. "Vi vill inte komma till unionen med olösta problem, tvärtom. Rumänien kommer slutligen med stora resurser." Trots de framtida utmaningarna försäkrade ministern att Rumänien är redo för unionen redan nu eftersom de svåraste förhandlingspunkterna, såsom inrikes- och konkurrensfrågorna, redan är lösta.

Det aktuella arbetet med Rumäniens medlemskapskriterier blir färdigt i september, varefter EU beslutar när medlemskapet inleds. Gästen och värden ställde sig båda förhoppningsfulla till att medlemskapet inte skjuts upp. "Vi har bevisat tillräckligt för både Bryssel och medlemsländerna", ansåg Ungureanu. "Formellt är frågan fortfarande öppen, men vi hoppas kunna slutföra Rumäniens medlemskapsprojekt under vårt ordförandeskap på ett sätt som möjliggör ett medlemskap för Rumänien från och med början av nästa år", sade Tuomioja.

Ministrarna förde även en omfattande diskussion om det europeiska energisamarbetet, och Rumäniens utrikesminister hade presenterat Svartahavsregionens möjligheter på energiområdet. Ungureanu berättade att han även tagit upp frågan om invandrarströmmar, som berör även andra gränser än de i Medelhavsregionen. Bland de bilaterala frågorna stod gränsövervakningen på dagordningen. Båda länderna har en lång gräns som utgör EU:s yttre gräns, och Ungureanu hoppades på ökat samarbete mellan ländernas inrikesministerier och på att rumänerna i större utsträckning får ta del av finländsk expertis. Finlands beslut att inte förlänga övergångsperioden för arbetskraftens fria rörlighet fick beröm av den rumänske ministern.

Under sitt besök i Finland träffade utrikesminister Ungureanu även ordföranden för riksdagens stora utskott, riksdagsledamot Jari Vilén.