Inrikesminister Päivi Räsänen träffade Rumäniens inrikesminister Radu Stroe och Moldaviens inrikesminister Dorin Recean

Inrikesminister Päivi Räsänen träffade den 2.12.2013 Rumäniens inrikesminister Radu Stroe i Bukarest. Ministrarna diskuterade Rumäniens beredskap att ansluta sig till Schengenområdet.

Räsänen gratulerade Rumänien med anledning av Europeiska kommissionens senaste uppgifter enligt vilka landet har gjort framsteg i genomförandet av rekommendationerna som getts inom ramen för samarbets- och kontrollmekanismen CVM. CVM (Cooperation and Verification Mechanism) är en mekanism som inrättats av EU och vars syfte har varit att hjälpa Bulgarien och Rumänien att reformera rättsväsendet och förebygga korruption och organiserad brottslighet.

- Jag önskar att Rumänien genomför också de sista CVM-rekommendationerna och jag uppmuntrar landet att fortsätta detta arbete, konstaterade Räsänen.

En förutsättning för Rumäniens Schengenmedlemskap är att landet gör framsteg i genomförandet av CVM-rekommendationerna.

Minister Räsänen tackade Rumänien för landets arbete för Schengenmedlemskapet.
- Rumänien har haft en mycket positiv inställning och ni har satsat på att lösa problem i samband med denna svåra fråga, konstaterade Räsänen när hon diskuterade med minister Stroe.

Räsänen berömde också det smidiga samarbetet. - Samarbetet mellan Finland och Rumänien har fungerat bra och en öppen dialog har förts under hela processen.

Finland har varit med om att göra Schengenutvärderingen av Rumäniens gränsövervakning. - Vi är mycket nöjda med den tekniska nivå av gränsövervakningen som Rumänien nått, konstaterade minister Räsänen. - Jag vill dock betona att Rumäniens anslutning till Schengenområdet ska bedömas som helhet.

Räsänen tackade Rumänien också för att landet vid årsskiftet skickar en sambandsman för polisen till Finland. – Man har goda erfarenheter av sambandsmännens tidigare verksamhet och jag anser att det är en viktig samarbetsform mellan våra länder, konstaterade Räsänen.

Inrikesminister Päivi Räsänen träffade den 3.12.2013 Moldaviens inrikesminister Dorin Recean samt Moldaviens vice ministrar för inrikes frågor Serghei Diaconu och Veaceslav Ceban i Chisinau. Ministrarna diskuterade gränsövervakningen i Moldavien samt dialogen om viseringsfrihet med tanke på rättsliga och inrikes frågor.

- Finland är mycket nöjt med den utveckling av inrikes frågor som skett i samband med viseringsdialogen mellan Moldavien och EU, sade minister Räsänen. Speciellt de reformer som genomförts vid inrikesministeriet i Moldavien, t.ex. omorganiseringen av polisen och demilitariseringen, har varit betydande. Räsänen berömde också samarbetet mellan Finland och Moldavien. Länderna har samarbetat i synnerhet när det gäller frågor kring gränsövervakningen. – Jag bjöd in minister Recean till Finland för att närmare diskutera hur samarbetet mellan ministerierna kan fördjupas, berättar Räsänen.

Enligt Räsänen har t.ex. gränspolisen i Moldavien utvecklat sin verksamhet i riktning mot EU:s standarder och också lyckats med detta.

- I diskussionerna med mina ministerkolleger i Moldavien lade jag märke till landets positiva inställning till Europeiska unionen. - Vi uppskattar de åtgärder som Moldaviens regering vidtagit för att fortsätta landets modernisering och närmande med EU, konstaterade Räsänen.

När Moldaviens utrikesminister Natalia Gherman besökte Finland i november, föreslog Räsänen att gränsbevakningsväsendet i Finland donerar en anordning för undersökningen av handlingar till gränspolisen i Moldavien. Anordningen hjälper att avslöja förfalskade handlingar.

- Jag är glad över att ni accepterade vårt förslag, konstaterade minister Räsänen då hon diskuterade med minister Recean och vice ministrarna.

- Jag önskar att mitt besök bidrar till ett gott fortsatt samarbete mellan Finlands och Moldaviens regeringar.

Från Moldavien reser minister Räsänen till Bryssel där hon den 5 december deltar i EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor.