Minister Lehtomäki till förvarningsmöte i Thailand

Pressmeddelande 35/2005
25.1.2005


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki deltar i det ministermöte för skapande av ett tsunami-varningssystem i Indiska oceanen som hålls i Phuket i Thailand den 28-29 januari 2005.

"Flodvågskatastrofen annandag jul orsakade oerhörda förluster av människoliv i Sri Lanka, Indonesien, Indien, Thailand, Maldiverna och Myanmar. Flodvågens inverkningar sträckte sig ända till Afrikas kust. En del av dessa förluster hade kunnat undvikas med ett fungerande varningssystem", säger minister Lehtomäki. "Det är emellertid inte endast en fråga om teknik, eftersom enbart tekniska apparater inte räcker till att varna och vid behov evakuera människor. Det behövs omfattande kunskaper och kapacitet, och här måste det internationella samarbetet förstärkas", konstaterar minister Lehtomäki.

Ett varningssystem är i bruk i till exempel i Stilla havet, men i Indiska oceanen finns motsvarande system inte. Syftet med ministermötet, som har sammankallats på initiativ av Thailands statsminister Thaksin, är att komma överens om ramarna för byggandet av ett regionalt varningssystem i Indiska oceanen. Under mötet kommer man även att diskutera finansieringen av systemet samt samordningen av de initiativ som vidtagits på olika håll.

"Finland stöder helst ett FN-lett varningssystem som är lämpat för olika slags naturkatastrofer. Vi är även redo att delta i finansieringen av det. Jag tänker även ta upp de finländska företagens mycket högtstående kunnande bland annat när det gäller instrumentteknik och deras expertis inom väderleksobservationer. Finländska företag har även erfarenhet av motsvarande projekt och jag tror därför att de mot denna bakgrund har goda chanser att komma med. Vi tänker arbeta för detta", berättar utrikeshandels- och utvecklingsminister Lehtomäki.

I förvarningsmötet i Phuket deltar representanter från katastrofområdets länder samt från Förenta staterna, Kanada, EU-länderna och FN:s olika organisationer.

Närmare upplysningar: utvecklingssamarbetsrådet Matti Junnila, tfn (09) 160 56359, ministerns specialmedarbetare Satu Mäki tfn 040 829 3298. FN-konferensen för undvikande av storolyckor betonar vikten av förebyggande åtgärder