Minister Lehtomäkis Nepalresa ställs in

Pressmeddelande 40/2005
3.2.2005


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäkis planerade resa till Nepal den 8-11 februari har ställts in. Skälet till detta är den förändrade politiska situationen i Nepal. Landets kung Gyanendra avsatte i tisdags Nepals regering och i landet utlystes undantagstillstånd. Tills vidare är telefontrafiken bruten och vissa medborgerliga friheter som fastställs i Nepals grundlag har återtagits.

Nepal är ett att Finlands åtta långvariga utvecklingssamarbetsländer. Avsikten var att minister Lehtomäki under sitt besök skulle föra bilaterala diskussioner med Nepals ledning om landets politiska kris, det tioåriga kriget mot maoisterna samt Finlands och Nepals utvecklingspartnerskap. Minister Lehtomäki anser det vara viktigt att utvecklingsbiståndet trots landets interna kris inte avbryts. I ljuset av det politiska läget kommer Finland i samarbete med det övriga biståndssamfundet att ompröva utvecklingssamarbetets verksamhetsformer i Nepal.

Minister Lehtomäki befinner sig som bäst i Indien på en resa för att främja exporten. Hon återvänder till Finland den 9 februari.

Närmare upplysningar: pressattaché Anna Tonttila, tfn 09 160 55 356, 040 5131 669.