EU:s utrikesministrar diskuterar Europeiska rådet och Ryssland

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 339/2004
27.10.2004


EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel tisdagen den 2 november. Mötets huvudtema är Europeiska rådet i november samt förberedelserna inför toppmötet EU-Ryssland den 11 november. Utrikesminister Erkki Tuomioja representerar Finland vid mötet.

De huvudsakliga frågorna vid Europeiska rådet den 4 och 5 november är förberedelserna av översynen av Lissabonstrategin efter halva tiden under våren 2005, godkännandet av det fleråriga programmet för rättsliga och inrikes frågor, medborgarinformationen, framläggandet av kommissionens rapporter om EU:s utvidgning samt yttre förbindelser.

Wim Kok, som lett en arbetsgrupp på hög nivå, presenterar en rapport som utarbetats för halvtidsöversynen av Lissabonstrategin för Europeiska rådet. Man har inte gjort tillräckliga framsteg vid genomförandet av strategin för att uppnå målet att Europa före år 2010 skall vara världens mest konkurrenskraftiga ekonomi. Finland anser det vara viktigt att strategins uppföljningssystem effektiveras. En höjning av EU-lagstiftningens kvalitet och en utveckling av konsekvensbedömningen är konkreta hjälpmedel för att målsättningarna skall uppnås.

Avsikten är att Europeiska rådet skall godkänna det fleråriga programmet för rättsliga och inrikes frågor. Halvtidsöversynen av programmet har planerats till andra halvåret 2006. Finland är redo att göra halvtidsöversynen under sin ordförandeskapsperiod. Finland anser det vara viktigt att man för att effektivera beslutsfattandet fattar ett övergripande beslut om en övergång till beslut med kvalificerad majoritet i asyl-, immigrations- och gränsbevakningsärenden.

Utrikesministrarna förbereder även Europeiska rådets diskussion om aktuella frågor inom yttre förbindelser. Angående Irak tar man upp EU:s roll vid återuppbyggnaden i landet. Övriga frågor inom yttre förbindelser är Mellanöstern, Iran och Sudan.

Angående yttre förbindelser tar utrikesministrarna upp förberedelserna inför toppmötet EU-Ryssland i Haag samt situationen i Somalia. Avsikten är att man vid toppmötet EU-Ryssland skall behandla de fyra gemensamma områdena i partnerskaps- och samarbetsavtalet (PCA) mellan EU och Ryssland samt internationella och regionala frågor, såsom situationen i Mellanöstern samt Iran och Irak.

När det gäller Somalia tar man upp befästandet av freden i landet nu då det övergångsparlament som upprättats till följd av fredsprocessen har inlett sin verksamhet. En stabilisering av säkerhetsläget hör till de viktigaste målen för återuppbyggnaden i Somalia. Finland anser att Afrikanska unionens eventuella deltagande i processen bör utredas. Finland stöder befästandet av freden i Somalia genom EU och anser det vara viktigt att det internationella samarbetet stärks.

Närmare upplysningar: Jari Luoto, understatssekreterare för EU-ärenden, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2182, och biträdande avdelningschef Ritva Koukku-Ronde, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5390

EU