Utrikesministeriet avbryter mottagandet av ansökningar om visum för plockare av vilda bär i Thailand

Utrikesministeriet har beslutat att ambassaden i Bangkok i Thailand inte för tillfället tar emot ansökningar om Schengenvisum för plockare av vilda bär. Detta gäller alla sökande i de länder som hör till verksamhetsområdet för Finlands ambassad i Bangkok: Thailand, Kambodja och Myanmar. Detta innebär att de bärplockare som kommer från dessa länder inte beviljas Schengenvisum för sommarens skördesäsong 2024.

I februari 2023 skärpte ministeriet avsevärt riktlinjerna för behandlingen av bärplockares visumansökningar. Efter skördesäsongen 2023 gjorde ministeriet en utförlig bedömning av förutsättningarna för att bevilja Schengenvisum. En väsentlig orsak till bedömningen var de nya allvarliga misstänkta brotten under skördesäsongen 2023 som kom fram hösten 2023. 

Att bevilja visum för bärplockare har byggt på antagandet att plockarna reser till Finland i ett syfte som kan jämföras med turism, plockar skogsbär med stöd av allemansrätten och säljer naturprodukterna till den aktör som de fritt väljer. Det har dock visat sig att detta antagande inte stämmer i praktiken. Det har till exempel varit vanligt att man ingått arbetsavtal med bärplockarna.

Anklagelserna och misstankarna om grov människohandel gäller sammanlagt hundratals offer. Den uppenbara och allvarliga risken för utnyttjande och människohandel ska beaktas vid prövningen av visum. Utrikesministeriet som är viseringsmyndighet och den myndighet som styr beskickningarnas arbete med att utfärda visum förhåller sig mycket allvarligt till att thailändska plockare av vilda bär utnyttjas.

Regeringens mål är att komma till en övergripande långsiktig lösning på bärplockarnas inresa från och med skördesäsongen 2025. Arbets- och näringsministeriets arbetsgrupp och Pellervon taloustutkimus utarbetar under våren 2024 konsekvensbedömningar av olika regleringsalternativ som används som stöd till beslutet om den bästa lösningen.

Ambassaden i Bangkok fortsätter att ta emot andra kunders visumansökningar på samma sätt som hittills och ansökningarna behandlas individuellt i enlighet med viseringskodexen.  

 

 

  

Mer information

 

Jussi Tanner, konsulär chef, +358 295 350 246
Anna Esko, teamledare, enheten för inreseärenden, +358 295 350 723