Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki till Afrika

Pressmeddelande 178/2004
26.8.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki gör ett officiellt besök i Tanzania, Moçambique och Sydafrika 29.8.-9.9. Syftet med besöket är att befästa relationerna mellan Finland och de länder som besöks på handelns och utvecklingssamarbetets område. Med minister Lehtomäki följer en delegation på nästan 30 företagsrepresentanter, som bland annat företräder energi-, trafik-, informationsteknologi- och hälsosektorerna.

Resan erbjuder företagen information om möjligheter till affärsverksamhet och finansiering i målländerna. Vid de företagsseminarier som anordnas i alla tre länder kan företagen knyta kontakter till företag i de länder som besöks.

Minister Lehtomäki bekantar sig under resan även med Finlands utvecklingssamarbete i de tre länderna och utbyter tankar om utvecklingssamarbetets betydelse för dessa länder. Under resan besöks även vissa utvecklingssamarbetsprojekt som stöds av Finland. Minister Lehtomäki besöker bland annat Finlands till sitt totalbelopp allra största projekt för utveckling av landsbygden i södra Tanzania samt containerterminalen i hamnen i Dar es Salaam, som tidigare mottagit stöd från Finland. Delegationen bekantar sig under resan även med ett projekt inom utbildningssektorn i Moçambique samt vissa projekt som genomförs av medborgarorganisationer. Dessutom deltar minister Lehtomäki i Helsingforsprocessens möte. Helsingforsprocessen har inletts av Finlands och Tanzanias utrikesministrar och syftar till kontroll över globaliseringen.

Under sin resa undertecknar minister Lehtomäki ett investeringsskyddsavtal mellan Finland och Moçambique och inviger en meteorologisk radar vid Moçambiques nationella meteorologiska institut. Radarn har anskaffats med stöd från Finland och dess syfte är att hjälpa Moçambique att bättre än tidigare förutse kommande väderleksförhållanden, så att man kan reagera på förändringar snabbare än tidigare och på så vis undvika katastrofer liknande dem som orsakades av 2002 års översvämningar.

Under besöket diskuteras dessutom regionala frågor som gäller Afrika samt aktuella internationella handels- och utvecklingspolitiska frågor.

Närmare upplysningar: ministerns tjänstemannasekreterare Okko-Pekka Salmimies, tfn 040 735 6545, samt pressattaché Anna Tonttila, tfn 09 160 55 356, mobiltfn 040 5131669