På jakt efter en grön framtid

Nordic Climate Festival @ Aalto, som avslutades den 2 september i Otnäs i Esbo, samlade under de fyra dagar klimatfestivalen pågick hundratals studerande, forskare och gymnasieelever. Klimatfestivalen var ett av de viktigaste evenemangen under Finlands ordförandeskap för Nordiska ministerrådet 2011.  Vy från Keitele. Foto: MEK-image.


Utrikesminister Erkki Tuomioja betonade vid inledningsseminariet den 31 augusti universitetens samt forsknings- och utvecklingscentrens centrala roll vid hanteringen av klimatförändringen jämsides med ett fördomsfritt och vidsynt entreprenörskap. Samtidigt hälsade han välkommen de 90 magisterstuderande och doktorander från nordiska universitet som genom en urvalsprocess utvalts att delta i festivalen.

Studerandena indelades i sju arbetsgrupper, som hade till uppgift att hitta genvägar till hållbara nordiska samhällen. Arbetsgruppernas preliminära resultat presenterades på klimatfestivalens sista dag och de slutliga resultaten kommer att publiceras på den nordiska klimatdagen den 11 november 2011.

Gruppen Hållbar stadsmiljö skapade ett roligt, interaktivt spel, som hjälper oss att förstå ett komplext problem. E-mobility-gruppen beskrev i sin presentation hur man bland annat med elbilar och vindkraft kan optimera energiförbrukningen effektivt och undvika energiförbrukningstoppar. Nollenergihus-gruppen skapade en ”Building Festival” för universitetet, dvs. ett koncept för att bygga ett ekologiskt hållbart studenthem. Energieffektivitetsgruppen presenterade bättre utnyttjande av solenergi och biogas samt en minimering av skadeverkningarna. Gruppen Energins framtid skapade ett systemexperiment med vilket företag och boende kan kontrollera CO₂-utsläpp, en vägkarta för att slopa användningen av fossil energi och nya idéer för lagring av utsläpp. Gruppen Hållbar design tog för sin del fram ett tankeväckande förslag om hållbarhetens komplexitet och designens möjligheter. Gruppen Hållbart campus visade på de omfattande källorna till CO₂-utsläpp från campusverksamheterna och tog fram en vision för Aalto-universitetets campus.

Små steg kan ge stor nytta

Också företag, organisationer och studerande fick möjlighet att visa hur de uppmärksammar klimatförändringen i sin verksamhet. I klimatmässan i Aalto-universitetets Design Factory den 1 september deltog bland annat huvudstadsregionens Klimatinfo, projektet Hinku, Nationaloperan och Dodo ry. Aalto-universitetets egna studenter visade att också de är kreativa!

Ying-Ju Lin, grundaren av JooSoap, Ying-Ju Lin (t.h.) lär ut hur man tillverkar ekologiskt tvättmedel i JooSoaps verkstäder. Foto: Sekretariatet för nordiskt samarbete/UM.

Ett exempel är projektet JooSoap som studenten Ying-Ju Lin startade 2010 för att sprida information om ekologisk tvåltillverkning. Förhoppningen är att idén ska sprida sig till andra campus och rentav till andra länder. JooSoap, som startade som ett studentprojekt, fick i våras en egen studio i Design Factory där man tillverkar ekologiskt tvättmedel av matolja som använts i campusrestaurangerna. Verkstäder där ekologisk tillverkning av tvättmedel lärs ut ordnas också i studion.

Aalto-Kassi sporrar till återvinning

Aalto-Kassi är en nättjänst, där man kan låna, hyra, ge bort och sälja saker, erbjuda it-hjälp eller till exempel ordna samåkning. Tjänsten har också en karta, som visar var en cykel som är till salu finns eller så kan man ta reda på om det exempelvis finns flytthjälp i grannskapet.

Planscher på AaltoKassi. AaltoKassi finns redan i Ryssland och förhoppningen är att erövra fler länder. Foto: Sekretariatet för nordiskt samarbete/UM.

Aalto-Kassi har sitt upphov i ett forskningsprojekt som startade för tre och ett halvt år sedan. Avsikten var att ta fram en tjänst som är till nytta för campusinvånarna. Genom att utarbeta en intern varu- och tjänstekatalog för närsamhället minskade man på behovet att köpa nytt och samtidigt kunde man hjälpa andra studerande. Forskarna Antti Virolainen och Juho Makkonen svarar för utvecklingen av tjänsten, som för närvarande har 3 080 registrerade användare och 6 000–7 000 besökare varje månad.

Kassi-projektet riktar sig inte bara till campusområdet, utan också kommuner, företag och organisationer hör till dess målgrupp. Till exempel Finlands Egnahemsförbunds lokalföreningar i Salo och Korso är med i ett pilotprojekt för att utvidga tjänsten. Avsikten är också att hitta utländska samarbetspartners som själva sköter tjänsten, medan den administreras i Finland. Ett sådant experiment pågår som bäst i Ryssland.

Nya cykelidéer! 

Aalto bike. Aalto bike, resultatet av en produktutvecklingskurs, har presenterats på olika håll. Foto: Sekretariatet för nordiskt samarbete/UM.

Ideas2cycles är en produktutvecklingsplattform för cyklar som grundats av studerande vid Aalto-universitetet. Idén att ta fram olika cykelmodeller uppstod i början av 2010. Den bärande tanken var att få en ny infallsvinkel på cyklandet. Man vill också främja ett ekologiskt tankesätt genom att utnyttja den allra nyaste tekniken.

Cykelmodellen Aalto bike är resultatet av en produktutvecklingskurs. Cykeln är delvis tillverkad i aluminium och på ramen finns ett stort A som symboliserar Aalto-universitetet. Tills vidare är cyklarna närmast prototyper, men är i princip säljbara.

”Grönt bibliotek”

Vallgårds biblioteks Green library -stämpel. Vallgårds bibliotek beviljades diplomet Ekokompass år 2010. Foto: Sekretariatet för nordiskt samarbete/UM.

När man vill att byggnader ska vara energisnåla är lösningen ofta att bygga nytt. Vallgårds bibliotek i Helsingfors är emellertid ett bra exempel på att gröna värden också kan främjas med små förändringar.

Biblioteksverksamheten är ju redan i sig ekologisk, där återanvänds böcker och information. Nu ville man göra biblioteket till en plats där människor trivs en längre tid. Tanken var att om folk förbrukar el i biblioteket, så är belysningen släckt hemma hos dem i grannskapet. Öppettiderna förlängdes och man tillät mera liv och rörelse i biblioteket än tidigare. Separata arbetsrum och läsesalar erbjöds dem som behöver lugn och ro.

Biblioteket har tagit på sig rollen att sprida information om miljöfrågor och tjänar självt som ett exempel. Ansträngningarna belönades ifjol då Vallgårds bibliotek som första representant för den offentliga sektorn tilldelades diplomet Ekokompass.

Önskemål om en fortsättning

Klimatfestivalens kreativa och lösningsfokuserade atmosfär uppskattades av såväl studerande som professorer. Förhoppningen är att liknande evenemang kunde ordnas oftare. Stafettpinnen går nu över till Norge, som är ordförande för Nordiska ministerrådet nästa år.

Den nordiska klimatfestivalen arrangerades av Aalto-universitetet med stöd av utrikesministeriet, miljöministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, Esbo stad, Helsingfors stad, Nordiska Investeringsbanken och Nordiska ministerrådet.

Närmare upplysningarom evenemanget och dess resultat: Aalto-universitetets forsknings- och utbildningscenter för samhällsplanering (Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskus YTK), forskare Simo Haanpää, tfn +358 50 512 4557, [email protected], och planerare Ulla Heinonen, tfn +358 40 550 6982, [email protected].

Läs mer:

  • JooSoap: http://joosoap.wordpress.com
  • AaltoKassi: http://aalto.kassi.eu/
  • Ideas2cycles: www.ideas2cycles.com
  • Gröna biblioteket (på finska): http://www.lib.hel.fi/fi-FI/vihrea-kirjasto/

 

nordiskt samarbete