Valdiskussion på residenset

Den politiska kommentatorn Torbjörn Kevins presenterade sina tankar gällande det politiska läget i Finland och hans förväntningar inför riksdagsvalet, när ambassaden bjöd representanter för norsk media på vallunch i residenset. I tillställningen deltog även forskare och företrädare för de andra nordiska ambassaderna.

I Finland är slutspurten inför riksdagvalet i full gång. När förhandsröstningen i riksdagsvalet avslutades på tisdag kväll hade en tredjedel av den finländska väljarskaran lagt sina röster.  Enligt de senaste opinionsundersökningarna har dock 40 % av de röstberättigade inte ännu valt vem de kommer att rösta på och valkandidaterna har ännu en chans att påverka slutresultatet.

Torbjörn Kevin. Foto: Emilia Puputti

Torbjörn Kevin, Åbo Underrättelsers tidigare chefredaktör och Hufvudstadsbladets kolumnist, gick igenom de senaste opinionsundersökningarnas resultat och kommenterade aktuella debattämnen. I den fria diskussionen, som följde efter Kevins anförande, diskutterades bland annat skattepolitik, igenfyllandet av hållbarhetsgapet, Nato-debatten samt möjliga reformer inom social- och hälsovården.

I Norge ordnades förhandsröstningen från den 8 till den 11 april på 12 olika röstningsställen. Vallokalerna var i stort sätt desamma som under tidigare år, men förhandsröstning ordnades även på två nya ställen. Det sammanlagda antalet röster i Norge var 732. I Oslo var det möjligt att förhandsrösta på ambassaden under alla öppethållningstider och antalet röstande var betydligt högre än i riksdagsvalet år 2011. Nu uppgick röstantalet till 423 medan 377 personer röstade år 2011. Allt som allt röstade 70,5 % av de röstberättigade Finländarna i riksdagvalet år 2011 och valdeltagande förväntas ligga på ungefär samma nivå i år.