Utrikesminister Timo Soini: "Arktiska frågor är en av den finska regeringens prioriteter"

Utrikesminister Timo Soini besökte Arctic Frontiers -konferensen på måndagen den 25 januari i Tromsø. Ministern höll ett tal " Building on Positive Experience on the Top of the World" där han koncentrerade sig i Finlands arktiska kunskap och gränsöverskridande samarbete.

Utenriksminister Timo Soini i Arctic Frontiers 2016. Bild: Pernille Ingebrigtsen/Arctic Frontiers 2016

I sitt tal berättade utrikesministern att arktiska frågor prioriteras av Finlands regering. Finland förbereder sig för ordförandeskapsperioden av Arktisk råd med omsorg. Soini påstår att nya investeringar i området är nödvändiga och att gränsöverskridande samarbete skall ökas. 

Enligt Soini måste man vara noggrann och lyssna på urfolk när man utvecklar området. Ministern betonade också forskningens salens i området. Den hållbara utvecklingen borde basera sig på den bästa teknologin som finns för tillfället och forskning och utbildning måste stöda detta. Ny teknologi måste också utvecklas, men med omsorg.

UtenriksministerTimo Soini träffade Finlands representanter under konferansen. Bilde: Anu Fredrikson


Enligt utrikesministern har samarbetet i Arktis och nordområden varit av bra kvalitet. Ett exempel på fungerande samarbete är Arctic Coast Guard Forum som främjar säkerheten och ansvarfull marinverksamhet. Det största målet som är uppnått är emellertid Paris klimatavtal som ger hopp för framtida växt och naturvård i Arktis.

Du kan läsa hela talet på engelska här(Länk till en annan webbplats.).


Text: Tiina Kotamies / Finlands ambassad i Oslo