Utrikesminister Erkki Tuomioja besöker Norge

Pressmeddelande 273/2011
20.10.2011

Utrikesminister Erkki Tuomioja besöker Norge den 21 oktober och för diskussioner i Oslo med Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre. Ett centralt samtalsämne kommer att vara främjandet av de nordiska ländernas utrikes- och säkerhetspolitiska samarbete. Ländernas ekonomiska och övriga samarbete i de nordliga områdena behandlas för att bereda möjligheter för finländska företag att medverka i byggnadsarbetet och annan verksamhet i samband med att de omfattande olje- och gasförekomsterna utvinns i Barents hav. Ländernas relation till Ryssland liksom det inrikespolitiska läget i det gemensamma grannlandet diskuteras också.

De två ländernas utrikesministrar dryftar sådana internationella frågor som tas upp för behandling vid det kommande Nordiska utrikesministermötet den 2 november 2011, såsom läget i Mellanöstern, Nordafrika och Afghanistan. Åtgärder för att utvidga det nordiska FN-samarbetet behandlas liksom möjligheterna att stödja Finlands kandidatur för medlemskap i FN:s säkerhetsråd.

Minister Tuomioja skall under sitt besök också delta i den norska ATTAC-rörelsens konferens, där bl.a. förslaget om att ta i bruk en finansskatt i EU behandlas. Minister Tuomioja presenterar i sitt anförande forskningsresultat från Finland om finansskattens inverkningar. Vid konferensen talar även Norges vice utrikesminister Espen Barth Eide.

Ministern träffar under sitt besök också medlemmarna i det norska stortingets utrikes- och försvarskommitté. Man skall bl.a. samtala om hur det ekonomiska och infrastrukturella samarbetet mellan ländernas nordliga områden kan utvecklas.

Närmare uppgifter: legationsråd Mikael Antell, enheten för norra Europa, tfn 09-1605 5569, ministerns specialmedarbetare Tarja Kantola, tfn 09-1605 5016, och ministerns pressattaché Susanna Parkkonen, tfn 09-1605 5012.

 

nordiskt samarbete