Tove Jansson -inspirerad sommarutflykt till Oslofjorden

I det smalaste sundet i Oslofjorden en dryg timmes färd från Oslo ligger Kaholmene-öarna, där Oscarsborg festning står. De två små intilliggande öarna är sammanbundna med en spannbro och fästningsbyggnaden, som blev färdig i mitten av 1800-talet, är nuförtiden öppen för publiken. Oscarsborg är ett härligt semesterresemål för människor i alla åldrar. Det finns badstränder, kaféer och museer på ön och dessutom Galleria Oscarsborg där man som bäst firar Tove Janssons 100-årsjubileum.

Bild: Finlands ambassad
Oscarsborg festning blev färdig i mitten av 1800-talet.

På Oscarsborg festning kan man njuta av vackra utsikter och kultur på samma gång. Denna natursköna ö ligger en dryg timmes båtfärd från Oslo och det ordnas på somrarna olika slags program i form av konserter, teaterpjäser och opera på ön. På Oscarsborg hittar man också ett museum där man kan bekanta sig med historien om Norges kustartilleri och krigsfartyget Blüchers dramatiska sjunkning. Vidare finns det ett spahotell och trivsamma kaféer och badstränder på Oscarsborg. Man kan se konstverk på oväntade platser runtomkring ön, exempelvis fastsatta på trädstammar ute i naturen. Man kan också ta en rundtur i tunnlarna som finns gömda nedanför fästningsbyggnaden. Det är också möjligt att fånga kräftor och fiskar på ön.

Bild: Finlands ambassad
Färjorna till Oscarsborg festning åker från Aker Brygge i Oslo och från Drøbak, staden som går att nå med buss från Oslo.
Bild: Finlands ambassad
Dags för en kaffepaus.

Utställningen Det store eventyret som handlar om Tove Janssons Mumindalen pågår som bäst på Galleria Oscarsborg och är öppen för publiken fram till 21 september. Utställningen ordnas av Avistegnernes hus och produceras av Helsingforsbaserade Päivälehden museo. På nedre våningen i utställningshuset finns ett kafé där man serverar bland annat våfflor, glass och läsk.  Alla som har lust får se på en Muminfilm i kaféet.  Utställningen är gratis och öppen för alla och passar ihop med en sommarutflykt till den trivsamma ön. Utställningen ordnas passligt i skärgårdslandskapet i ett galleri på en ö. Tove Jansson tillbringade nämligen nästan trettio somrar på en liten asketisk ö Klovharu nära Borgå i det finska skärgårdslandskapet.

Bild: Finlands ambassad
Oscarsborg är ett härligt semesterresemål.

Tove Jansson föddes som första barnet till en konstnärsfamilj. Hon växte upp i en atmosfär av frihet och fick lyssna på många roliga berättelser som barn. Janssons föräldrar stödde kreativiteten hos sina barn och således var den konstnärliga yrkesvägen ett naturligt val för Tove Jansson och hennes två yngre bröder. Familjemedlemmarna höll tätt samman och det konstnärliga arbetet och familjelivet gick hand i hand i det bohemiska janssonska hushållet. Tove Janssons mångsidiga konstnärliga produktion speglar hennes livsinställning. Havets och skärgårdens inverkan syns i hennes konstverk. Också på Oscarsborg kan man känna närheten av havet och förnimma sig Mumindalens atmosfär. Tiden löper fort på den vackra ön en varm sommardag medan man upplever kultur och tillbringar tid i naturen. Det lönar sig att packa med baddräkterna eftersom det finns flera fina badstränder på ön!

Bild: Finlands ambassad
Utställningen Det Store eventyret på Galleria Oscarsborg är öppen för publiken fram till 21 september.
Bild: Finlands ambassad
Lust att se på en muminfilm?
Bild: Marja Tohmo
Det finns fina badstränder på Oscarsborg.

Färjorna till Oscarsborg festning åker både från Oslo och från den nära liggande staden Drøbak. Färjhamnen i Oslo ligger bredvid Nobel Fredssenter och Drøbak går att nå med bus från Oslo. Det är bäst att reservera en hel dag för utflykten, eftersom det är lätt att tillbringa mycket tid på den vackra ön!

Mer information om Oscarsborg festning finns här(Länk till en annan webbplats.).