Ambassadör Maimo Henriksson: Norge i sorg

Maimo Henriksson, Finlands ambassadör i Norge
24.7.2011

Norge drabbades fredagen den 22 juli av det värsta angreppet landet har upplevt alltsedan andra världskriget. På ön Utøya och i Oslo centrum dog sammanlagt 93 personer (läget på eftermiddagen 24.7.). På sjukhusen vårdas för tillfället 97 skadade personer. Regeringskvarterets byggnader är totalt förstörda. Fönstren har gått sönder på flera kvarters avstånd från stället där explosionen ägde rum. Siffrorna är ofattbara. Händelserna är ofattbara.

Idag sörjer Norge. Hela veckoslutet flaggar man på halvstång. I Oslo domkyrka ordnades en minnesgudstjänst. Kungaparet och flera av regeringens ministrar deltog i gudstjänsten. Finland representerades av undertecknad och ambassadens ”andra kvinna”, ambassadrådet Satu Suikkari-Kleven. Gudstjänstens tema var ”Sorg och hopp”. Tillställningen var värdig, varm och sorglig. Utanför kyrkan köade hundratals människor för att lägga ner blommor och ljus i det redan existerande blomhavet. I Oslo centrum flanerade norrmän och turister i en lugn stämning. I närheten av Utøya ordnades samtidigt en annan gudstjänst, med kronprinsparet och utrikesminister Jonas Gahr Störe närvarande.

Samtidigt fortsätter myndigheternas arbete: polisen fortsätter sina undersökningar och förhören med gärningsmannen, räddningspersonalen söker efter saknade på Utøya och sätter igång den tunga processen för att identifiera de döda, sjukhusen vårdar de skadade, bland vilka det finns flera med allvarliga skador.

Ledningen och myndigheterna har fungerat exemplariskt, effektivt och samtidigt i enlighet med det öppna nordiska samhällets traditioner. En del av de gatuavspärrningar som upprättades på fredagen, t.ex. kring kungliga slottet och utrikesministeriet, var idag borttagna. Statsminister Jens Stoltenberg har visat starkt ledarskap och personlig empati. Han känner personligen flera av offren och offrens föräldrar. Stoltenberg har betonat, att det öppna och demokratiska samhället är ännu viktigare efter dessa tragiska händelser: ”Vi skal svare med mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.” Han har också tackat för alla de kondoleanser som Norge mottagit från övriga världen.

Den finska statsledningen har framfört sina kondoleanser till kungen, statsministern och övriga medlemmar i regeringen både i form av brev och telefonsamtal. Finlands ambassad i Oslo har fått motta många uppmuntrande samtal och e-postmeddelanden – ett varmt tack för allt detta på hela teamets vägnar.

Varför sådana vansinnesdåd? Polisen har ännu inte varit beredd att komma ut med ett motiv, men i media analyseras gärningsmannens bakgrund och handlingsgrund. Många i Norge kommer ihåg skolskjutningarna i Finland; de finska gärningsmännens profil liknar påfallande mycket den norska gärningsmannens.

En sak är klar: dåden visar att steget mellan intolerans och extrem ondska kan vara mycket kort – en gärningsman och en plan är tillräckligt. Här har vi alla – den politiska ledningen, de politiska partierna, medborgarorganisationerna, näringslivet, tjänstemännen och de enskilda medborgarna – i varje nordiskt land och annorstädes i världen en livsviktig uppgift: hur kan vi skapa ett samhälle, där toleransen härskar.