Ambassadörens hösthälsning

Det är nu ganska exakt ett år sen jag och min fru Stina kom till Norge. Det kändes fint att komma tillbaka till Oslo efter en avkopplande sommar i den finländska skärgården. Vi börjar känna oss verkligen hemmastadda här. Jobbet är intressantare än någonsin och kollegerna på ambassaden är fantastiskt duktiga.

Om lutfisk och lärorika Norge-resor 

Mumintrollet besökte Oslo i september 2014 när ambassaden arrangerade en Mumindag. Mummitrollet tilsammans med Stina Ahlström-Lundberg och ambassadör Erik Lundberg. Bild: Johanna Överfors

Vi har ett ovanligt händelserikt och spännande år bakom oss, med många ministerbesök, evenemang och projekt av olika slag, både i Oslo och runt om i landet.  Jag hade från början föresatt mig att försöka lära känna hela detta vackra och mångbottnade land så fort och gott som möjligt.  Hittills har mina resor hunnit föra mig från Finnskogen (i öst) till Bergen (i väst) och från Svalbard, Kirkenes och Finnmarken (i nord) och ned längs Tromsö och Bodö på kusten till bl.a. Halden i sydöst.  I planerna finns nu att under hösten besöka bl.a. Stavanger, Kristiansand och Trondheim. 


På alla ställen vi besökt har vi fått ett varmt mottagande och fått lära känna många underbara människor.  Om jag bland alla våra upplevelser skulle försöka lyfta fram något som gjort speciellt stort intryck på oss, så är det nog våra besök i Finnskogen och Finnmarken.  Vi var inte medvetna om hur starka de kulturella och historiska banden samt vardagliga samarbetet var mellan oss finländare och norrmän i dessa gränsregioner.

Vi har fått en stark bild av norrmännen som ett synnerligen öppet, hjärtligt och företagsamt folk. Den glada hälsningen "ha de", får oss alltid på lika gott humör.  Jag har också utvecklat ett nytt förhållande till lutfisk, en rätt som jag tidigare inte har haft mycket till övers för.  Lutfisken här känns väldigt främmande från den sega, smaklösa rätt jag minns från barndomen.  Sjömaten, i alla sina former, är helt enkelt enastående här i Norge!  Friluftslivet är något jag hoppas hinna njuta mera av.

Långdistansskidåkning i Marka har jag redan hunnit pröva på men svampplockning samt fjällvandringar står fortfarande på "to do"-listan. Sist men inte minst vill jag passa på att skryta med min oväntade utnämning till "sette-president" vid det årliga firandet av Finnskogsdagarna i juli. Ett synnerligen ärofyllt uppdrag att lägga till mitt CV, vars praktiska konsekvenser dock fortfarande är aningen oklara för mig...   

Finnskogdagarna i juli 2015.


Axplock ur höstens program...

Under det årliga ambassadörsmötet i Helsingfors i slutet på augusti lyftes Norge och de nordiska länderna, till min stora glädje, fram av flera av våra nya statsråd som en allt viktigare och attraktivare samarbetspartner för Finland. Norge var också ett av fokusländerna på det årliga Team Finland-mötet, där alla våra viktigaste handels-, investerings- och turismfrämjande krafter hade samlats. Vi på ambassaden gör tillsammans med våra lokala Team Finland -partners allt för att hjälpa finländska och norska företag och investerare hitta varandra.


Hösten har kört i gång med bl.a. ett första besök av vår nya utrikesminister Timo Soini den 7.9. Han hade ett lyckat möte med sin kollega Børge Brende, där bl.a. aktuella säkerhetspolitiska och nordområdesspörsmål dryftades i öppen och god anda. Statsministrarna Juha Sipilä och Erna Solberg hade ett ett bilateralt möte i samband med ett nordiskt möte i Danmark i början på oktober. Vi ser också fram mot ett besök av vår nya trafikminister Anne Berner hos sin norska kollega Kjetil Solvik-Olsen i början på november.

Utrikesminister Timo Soini på ambassaden.


Minister Brende kommer dessutom att delta i Barents Euro-Arktiska råds ministermöte i Uleåborg och Timo Soini å sin sida i Arctic Frontiers-mötet i Tromsö i årsskiftet. På agendan finns också ett flertal besök på högre tjänstemannanivå i båda riktningar, flera intressanta mässor, seminarier och evenemang av olika slag och Team Finland-resor runt om i Norge. Bland dessa vill jag lyfta fram Bygg Reis Deg -mässan (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)i Oslo (14-17.10) och OTD-mässan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) i Stavanger (20-22.10), som båda kommer att ha ett starkt finländskt deltagande i år.

Akseli Gallen-Kallela: En saga. 1894. En detalj. Ainola Foundation. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen.

Vi kommer också att fira 150-års jubiléet av Jean Sibelius födelse med pompa och ståt. Oslo filharmonikere har sin egen Sibeliusfestival (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)den 12 och 13.11. bl.a. med sin hedersdirigent Jukka-Pekka Saraste samt den världskända finländska sopranen Karita Mattila. Skaffa biljetter nu och se till att ni inte missar denna fantastiska möjlighet!  Jag vill också påminna om att vår kära och nära Team Finland -samarbetspartner, Finsk- norsk kulturinstitutt (FINNO), som vanligt har ett mycket intressant och rikt kulturprogram(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) att bjuda på.

Vi ser fram emot en spännande och intressant höst och hoppas på gott samarbeta med alla gamla och nya finländska och norska partners. Hjärtligt välkomna till oss på ambassaden för att diskutera idéer och uppslag för utökat samarbete ni kan tänkas ha.

Ha en riktigt fin höst allesammans!

Erik Lundberg,
Finlands ambassadör i Norge